„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”
„Un astfel de caz este fiul vecinilor mei, Michael. Aceștia mi-au povestit că nu mai știu ce să facă pentru a-i schimba comportamentul problematic.
Când răspundea obraznic, i-au interzis accesul la jocurile video. După ce a spart un geam, i-au luat bani din pușculiță. Când a trișat la un test, l-au pus să scrie o scrisoare de scuze profesorului. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste măsuri nu a avut efect.
`Am încercat totul`, mi-a spus mama lui, Alyssa. Reflectând la tot ce am auzit și citit despre schimbarea comportamentului unui copil, sunt convinsă că Alyssa și soțul ei au aplicat deja cele mai multe strategii recomandate. Totuși, am început să caut o abordare diferită și am descoperit o idee considerată de mulți ca fiind cea mai importantă schimbare pe care părinții ar trebui să o facă`”, își începe Abby Watts, experta în parenting, articolul din rubricile imom.com.
Citește și 4 lucruri importante pe care copiii le învață atunci când părinții le spun „NU”
Această schimbare constă în renunțarea la convingerea că rolul părinților este să elimine comportamentul nepotrivit.
Ralphie Jacobs, de la Simply on Purpose, subliniază: „Nimeni nu întreabă vreodată «Ce fac atunci când copiii mei se comportă bine?»”.
Totuși, principiul „dacă nu este stricat, nu-l repara” nu se aplică în relația cu copiii. Comportamentul pozitiv trebuie remarcat și consolidat pentru ca cel negativ să fie diminuat.
Ca părinți, este esențial să nu ne concentrăm exclusiv pe corectarea greșelilor, ci să punem accent pe încurajarea comportamentului bun.
SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag
Statisticile arată că aproximativ 85% din energia din familii este folosită pentru a corecta comportamentele nedorite. Dacă acest procent este adevărat, înseamnă că, din 100 de interacțiuni cu copilul, 85 sunt dedicate criticilor, iar doar 15 rămân pentru laudă, încurajare și conectare emoțională.
Imaginează-ți cât de mult s-ar schimba atmosfera dintr-o casă dacă această proporție ar fi ajustată chiar și la 50%.
„M-am gândit la Michael și la părinții lui, întrebându-mă dacă o astfel de abordare le-ar putea fi de ajutor”, mai spune experta.
Prin schimbarea perspectivei și redirecționarea atenției către comportamentele pozitive, părinții pot crea un mediu mai armonios, care să contribuie la dezvoltarea echilibrată a copiilor.
Uneori, părinții pot fi atât de frustrați de comportamentul copilului încât le este dificil să-și amintească ultima oară când acesta a făcut ceva demn de laudă.
Cu toate acestea, chiar și copiii care manifestă un comportament dificil au momente pozitive.
„Un exemplu concret este o întâmplare cu Alyssa și fiul ei, Michael, la magazinul alimentar. În timp ce discutam cu Alyssa, Michael a deschis o pungă de cereale și a luat o mușcătură fără să ceară voie. Alyssa l-a surprins și i-a spus să pună punga înapoi în cutie.
Spre surprinderea mea, Michael a ascultat imediat, fără a fi nevoie de o a doua intervenție. Acesta este un moment demn de laudă! În plus, pe parcursul conversației noastre, Michael a stat liniștit, comportându-se exemplar. Alt moment pozitiv!”, mai poestește experta.
Comportamentul pozitiv al copiilor merită la fel de multă atenție ca cel negativ. Observarea și aprecierea acestor momente creează conexiuni pozitive între părinte și copil.
Aceste conexiuni nu doar că întăresc relația, dar îi motivează pe copii să repete comportamentele apreciate.
În schimb, interacțiunile predominant negative îi pot face să se îndepărteze emoțional.
Conștientizarea acestui aspect reprezintă un pas important către schimbare. Deși niciun părinte nu este perfect, identificarea și încurajarea comportamentului pozitiv sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh
Într-o lume ideală, observarea unui comportament bun ar fi cheia care deschide un seif, eliberând „îngerul” ascuns în interiorul copilului tău care pare a fi „imposibil de schimbat”.
Însă, pentru că sunt copii, ei au nevoie de ajutorul nostru pentru a înțelege alegerile pe care le fac și consecințele acestora.
Scopul nu este să eliminăm doar comportamentele negative, ci să adăugăm comportamente pozitive.
De exemplu, dacă copilul tău îți vorbește într-un mod care te face să te simți nerespectat, o reacție potrivită ar fi: „Nu-mi vorbi așa”. În schimb, pentru a adăuga o opțiune constructivă, poți spune: „Poți să încerci asta din nou, dar într-un mod mai politicos?”
Astfel, ajutăm copilul să învețe să facă alegeri mai bune, nu doar să corecteze comportamentele greșite.
Aceasta nu este, desigur, o baghetă magică care să-ți rezolve copilul peste noapte, dar nu acesta este scopul.
Este normal să vrei să nu mai ridici vocea și să îți dorești ca geamul să nu se mai spargă, însă a avea copii care ascultă NU ar trebui să fie obiectivul principal al părinților.
Scopul este să le oferi copiilor tăi iubire, îndrumare și un loc sigur în care să crească și să devină oamenii minunați pe care știi că sunt.
Dacă îți vei concentra energia asupra comportamentelor lor pozitive, vei ajunge mai aproape de ei, iar acest lucru va face parentingul mult mai ușor și mai plăcut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...