Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Pentru mulți proaspeți părinți, acest moment poate fi plin de anxietate, de teama că ritmul prețios de somn al bebelușului lor va fi complet perturbat.
Dar nu-ți face griji, există câteva sfaturi de la parents.fr care te pot ajuta să treci peste această schimbare, care nu este chiar atât de dramatică pe cât pare.
În noaptea de sâmbătă, 30 martie, către duminică, 31 martie 2024, la ora 2 a.m., ora legală va trebui să fie setată cu 60 de minute înainte, ajungând astfel la ora 3.
Așadar, pierdem o oră de somn... dar câștigăm brusc o oră de lumină naturală la sfârșitul zilei. Și asta e minunat!
Pentru cei fără copii, acest lucru este doar o formalitate simplă. Stai doar puțin mai mult în pat în dimineața următoare, care va fi duminică, și gata, e rezolvat.
Pentru cei care trebuie să lucreze duminica, dacă nu pot seta alarma cu o oră mai târziu, ar prefera să se culce puțin mai devreme pentru a menține același număr de ore de somn.
Dar, explică-i tu bebelușului că poate să rămână în pat... Nu sunt sigur că a înțeles încă pe deplin conceptul de „dormit pentru a te bucura de dimineața de duminică în liniște”. Prin urmare, va trebui să fim inteligenți în abordarea acestui aspect...
Ideal ar fi să anticipăm tranziția la ora de vară schimbând treptat ora de culcare a bebelușului cu un sfert de oră pe zi timp de patru zile, astfel încât să fim perfect sincronizați în ziua Z.
Cu toate acestea, se pare că am cam întârziat cu asta!
Pentru a reduce impactul negativ al unei ore mai puțin de somn, încearcă să-l culci puțin mai devreme în seara aceasta și mai ales mâine.
Hai să zicem că încerci să anticipezi cu maxim 30 de minute pentru a nu perturba prea mult ritmul. Odată cu trecerea la ora de vară, beneficiem și de mai multă lumină. Dacă, de exemplu, obișnuiai să îl culci pe micuț la ora 19 și vrei să păstrezi acest program, acum va trebui să îl pui în pat la vechea ora 18 (urmărești?). Asta înseamnă că va fi încă lumină afară. Pentru a-l ajuta pe bebeluș să înțeleagă că e timpul de somn, chiar și când e lumină afară, nu ezita să tragi perdele opace.
Dacă, în ciuda eforturilor tale, bebelușul nu adoarme și rămâne treaz până la ora 20:00 (vechiul lui 19:00), nu intra în panică. Lasă-l să se relaxeze în patul lui, nu-l forța. Dacă bebelușul avea deja un ritm de somn, se va putea adapta la noul program. Dacă nu, acum este o oportunitate de a-i oferi unul care să se potrivească mai bine fiziologiei lui.
În realitate, este mai ușor pentru un bebeluș sub un an să se adapteze la o diferență de timp decât pentru un adult!
În cel mai rău caz, s-ar putea să observi o scădere a poftei de mâncare și o ușoară morocăneala în câteva zile după schimbarea orei, dar totul va reveni rapid la normal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...