Semne că ai crescut într-o familie complet disfuncțională
Data actualizării:
Data publicării:
Creșterea într-o familie disfuncțională are adesea consecințe invizibile care afectează viața adultă. Deși în exterior totul poate părea normal, în adâncul lor există tipare și mecanisme de care nici măcar nu suntem conștienți. Iată șase semne subtile că este posibil să fi crescut într-un astfel de mediu.

Creșterea într-o familie este fundația pe care ne construim viața, relațiile și identitatea. Dar ce se întâmplă dacă acea fundație este crăpată?

Familiile disfuncționale sunt mai frecvente decât ați putea crede, iar consecințele lor subtile ne urmăresc până la vârsta adultă.

Uneori nici nu recunoaștem că purtăm tipare care ne influențează deciziile, relațiile și chiar stima de sine.

Te-ai întrebat vreodată de ce ai probleme cu stabilirea limitelor, de ce te simți în mod constant vinovat sau de ce atragi relații dezechilibrate?

Poate că răspunsul este ascuns în copilăria ta. Citiți mai departe pentru a descoperi șase semne subtile că ați crescut într-o familie disfuncțională.

Nevoia excesivă de a fi pe plac

Dacă simți în mod constant nevoia de a-i îngriji pe ceilalți, mai ales în detrimentul propriilor nevoi, acesta poate fi un semn că ai fost condiționat în copilărie să-ți pese de sentimentele celorlalți.

Te simți vinovat atunci când faci ceva pentru tine care provine dintr-un fals simț al responsabilității pentru fericirea celorlalți.

Conflicte: prea multe sau prea puține

Nu există cale de mijloc în familiile disfuncționale. Fie există discuții și tensiuni constante, fie toate emoțiile sunt „măturate sub covor”.

Adulții crescuți în aceste familii au probleme cu echilibrul în relații: fie sunt întotdeauna gata să lupte, fie evită complet conflictul.

Perfecționism și a fi riguros cu sine

Perfecționismul este un tipar comun care provine dintr-o educație disfuncțională. Dacă părinții tăi au fost prea critici sau au preaslăvit realizările tale, acest lucru poate duce la sentimentul că nu ești niciodată suficient de bun. Drept urmare, îți stabilești așteptări nerealiste.

2. Foto: Free... (semne-ca-ai-crescut-intr-o-familie-complet-disfunctionala_25680900.jpg)

Foto: Freepik @freepick

Dificultate de relaxare

Dacă îți este greu să te relaxezi și să-ți iei timp pentru tine, poate fi rezultatul tensiunii constante pe care ai experimentat-o ​​în copilărie.

Persoanele care provin din familii disfuncționale simt adesea o nevoie constantă de a acționa și au dificultăți în a tolera momentele de liniște.

Educația extremă a copiilor tăi

Ca părinte, ești fie prea strict, fie prea indulgent. Ambele provin din experiențele tale personale, deoarece probabil ai crescut într-un mediu lipsit de consecvență și orientări educaționale adecvate.

Găsește parteneri care nu-și fac reciproc

Dacă te regăsești constant în relații în care dăruiești mai mult decât primești, ea provine din sentimentul că trebuie să câștigi dragostea. Poate că ai crescut cu sentimentul că dragostea și atenția nu sunt luate de la sine înțelese, ci că trebuie să le câștigi.

Recunoașterea tiparelor disfuncționale din copilărie este primul pas către schimbare. Deși aceste tipare ne pot marca puternic relațiile, percepția despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru, asta nu înseamnă că suntem condamnați să repetăm ​​aceste greșeli.

Cu ajutorul conștientizării, creșterii personale și, dacă este necesar, sprijinului terapeutic, putem rupe cercul vicios și construim relații mai sănătoase și mai împlinite.

Cheia este să începem prin a fi amabili cu noi înșine – nimeni nu este perfect, dar este important să ne permitem să fim ceea ce suntem fără poverile trecutului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Semne că ai crescut într-o familie complet disfuncțională

Creșterea într-o familie disfuncțională are adesea...



Cele mai noi articole

Top citite
Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

pixel