Semnele care arată că al tău copil este dislexic, conform unui expert: „Dislexia este greu de identificat de către părinți”
Data publicării:
Copilul întâmpină dificultăți în a recita o poezie sau în a învăța alfabetul? Acesta ar putea fi afectat de tulburări dislexice, potrivit unui specialist. 

Deși sunt tot mai bine înțelese, tulburările dislexice la copii rămân adesea greu de identificat, mai ales de către părinți.

Într-un articol publicat în GoodToKnow, Charlotte Gater, manager educațional la Explore Learning, oferă trei semne pentru părinții care doresc să recunoască din timp semnele acestor tulburări la copilul lor.

Citește și Cercetătorii germani descoperă cauza dislexiei la copii în creier: „Este cea mai frecventă tulburare de învățare!”

Dislexia „nu este o reflectare a inteligenței”

În primul rând, specialistul subliniază că dislexia „nu este o reflectare a inteligenței”.

„Cu sprijinul adecvat, copiii cu dislexie pot obține rezultate remarcabile. Esențial este să se recunoască nevoile unice de învățare ale fiecărui copil și să se adapteze strategiile educaționale în funcție de acestea”, adaugă ea.

SURSA FOTO: freepik.com @ tongpatong

Dificultatea de a învăța o poezie

Charlotte Gater explică apoi că dificultatea de a învăța o poezie poate fi un semn al tulburărilor dislexice.

„Copiii dislexici pot avea probleme în a recunoaște cuvintele care rimează sau în a descompune cuvintele în sunete distincte”, afirmă specialistul, menționând și o dezvoltare mai lentă a vorbirii la acești copii.

Vezi și Dislexia, discalculia, disgrafia. Dr. Ioana Georgescu, despre aceste tulburări: „Trebuie foarte multă repetiție, foarte mult exercițiu și foarte multă răbdare!” / VIDEO

Dificultatea în a se exprima clar

„Unii copii cu dislexie pot începe să vorbească mai târziu decât colegii lor sau pot avea dificultăți în a se exprima clar.

Ei întâmpină adesea probleme de procesare fonologică, ceea ce le afectează abilitatea de a pronunța sunetele corect”, explică expertul educațional.

Dificultatea în a învăța alfabetul

Copiii cu dislexie întâmpină adesea dificultăți în a învăța alfabetul.

Charlotte Gater subliniază că acești copii pot avea probleme în a reține ordinea literelor sau în a asocia fiecare literă cu sunetul corespunzător.

„Aceste dificultăți sunt legate de problemele de memorie secvențială și de corespondența fonem-grafem, care sunt caracteristice dislexiei”, explică specialistul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

pixel