Sfaturile psihologului Erin Sahr pentru creșterea copiilor ”liberi” de masculinitatea toxică
Data publicării:
Masculinitatea toxică se învață adesea la o vârstă fragedă, prin clișee și relații cu semenii, motiv pentru care un psiholog a explicat cât de important este să motivezi copiii să exprime întreaga gamă de emoții umane.  

Pe Instagram circulă un videoclip în care un băiat de vreo zece ani, în fața semenilor săi, transpirat după un meci de baschet, cântă o melodie, arătându-și abilitățile de cântat. Copiii îl susțin, îl aplaudă și odată terminată nota înaltă îl îmbrățișează bucuroși.


Ceea ce ar putea părea un simplu videoclip de sprijin între prieteni este de fapt mult mai mult: „Dacă cunoști copii de această vârstă, știi și cât de vulnerabili sunt ei și recunoști cât de special și emoțional este sprijinul prietenilor, mai ales dacă fac ceva care nu se încadrează în parametrii masculinității toxice ”.

Psihologul Erin Sahr, în publicația Huffpost, a împărtășit 6 sfaturi pentru creșterea copiilor eliberați de ”strânsoarea” stereotipurilor despre masculinitate.

Erin Spahr, terapeut din Maryland, a explicat de ce la prima vedere acest videoclip pare începutul unei glume la adresa copilului și, ascultând primele comentarii ale colegilor, care în realitate sunt de uimire, se pare că că acestea sunt săvârșirea unor acte de agresiune.

„Ceea ce face acest videoclip atât de emoționant este atât melodia aleasă de copil care vorbește despre vulnerabilitatea extremă, jena lui inițială, cât și reacția coechipierilor săi”.

Potrivit medicului, de fapt, a alege să cânte în fața unui public de semeni pentru un copil de sex masculin de acea vârstă nu este încă ușor astăzi și expune la unele comentarii crude. „Este emoționant să vezi că copilul și-a găsit curajul să-și exprime pasiunea în fața colegilor săi, care l-au susținut.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erin Spahr | Therapist For Moms (@feminist.mom.therapist)


Copilul din videoclip este inițial vizibil stânjenit, datorită sprijinului echipei, ceea ce nu este atât de evident în rândul copiilor de acea vârstă:

„Din păcate, copiii de sex masculin din ziua de azi sunt încă învățați încă de la o vârstă fragedă că este mai bine pentru ei să-și reprime emoțiile, chiar și inconștient”, explică terapeutul.

În consecință, la o vârstă în care prietenii devin din ce în ce mai importanți și copiii învață să exploreze normele sociale care reglementează lumea din jurul lor, ei tind să fie copleșiți de masculinitatea toxică:

„Este mult mai ușor să te conformezi la ceea ce fac toți ceilalți, pentru un copil, și, prin urmare, ajung să arate atitudinile care le-au fost transmise pentru a fi „tipic masculine” . Prin urmare, în loc să fie tachinați sau să ajungă o victimă a bătăușilor, copiii preferă să chicotească, să nu se arate cine sunt și să nu-și poată exprima adevăratele pasiuni.

Cum să ajuți copiii să crească eliberați de masculinitatea toxică


Părinții , cu felurile lor de a acționa și de a educa copiii, au inevitabil un impact profund asupra psihicului copiilor și pot face diferența prin investigarea și protejarea lor de masculinitatea toxică. Din acest motiv, psihologul a împărtășit câteva sfaturi:

Fii empatic: „Tindem să fim empatici doar cu fiicele. Părinții ar trebui să fie interesați și de emoțiile fiilor lor. Ascultă cu adevărat ceea ce ei simt. Este greșit să vorbesti despre bărbați ca indivizi săraci din punct de vedere emoțional ”.


Demontați stereotipurile: „Din păcate, copiilor li se va spune adesea că băieții nu plâng, că nu își pierd cumpătul, că nu se jenează, este important să le reamintim că nu este așa și că se pot exprima așa cum consideră de cuviință.”


Investigați emoțiile copiilor dvs.: „Întrebați-i, ascultând, cum se simt cu adevărat, mai ales dacă îi vedeți dezamăgiți”


Dați un exemplu bun: „Dacă părinții se arată mai întâi triști și vulnerabili, copiii vor înțelege că și ei au voie să fie așa”.


Încurajează activitățile care se concentrează pe emoție: „Cântatul, dansul, teatrul sau scrierea unui jurnal pot fi activități care pot ajuta copiii, indiferent de sex, să-și exprime sensibilitatea și emoția, deschizându-se către ceilalți”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel