Sindromul „copilului grăbit” | Metodele recomandate de un psiholog pentru a vă proteja micuțul
Data publicării:
Cum să preveniți ca copilul dumneavoastră să cadă în capcana sindromului copilului grăbit? Un psiholog sugerează trei metode pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a copilului. 

Conceptualizat de dr. David Elkind, sindromul „copilului grăbit” se caracterizează prin solicitări care nu corespund vârstei copilului.

Mark Travers, psiholog, explică în rubrica Psychology Today: „Copiii cu acest sindrom sunt adesea împinși să se comporte ca niște mini-adulți. Această grabă se poate manifesta prin programe academice accelerate, activități extracurriculare excesive și expunerea timpurie la problemele adulților și la conținut media, ceea ce duce la așteptări nerealiste și la presiunea de a se maturiza rapid.”

Aceste situații pot provoca anxietate și chiar depresie.

Iată trei modalități de a preveni apariția acestui sindrom la copilul dumneavoastră.

SURSA FOTO: freepik.com @jet-po

Permiteți jocului să-și facă treaba

„Încurajarea jocului îi ajută pe copii să se adapteze la stresul cronic și susține dezvoltarea lor cognitivă, socială, emoțională și psihomotorie, punând bazele sănătății lor viitoare.

Jocul nu este doar o activitate recreativă, ci o componentă esențială a copilăriei care contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională”, afirmă psihologul.

Potrivit lui Mark Travers, cele mai benefice jocuri sunt cele inventate de copii: „Copiii ar trebui să aleagă activități care le plac și să se implice liber, întărindu-și astfel independența, creativitatea și motivația personală.”

Păstrați-vă așteptările realiste

„Când părinții stabilesc obiective realizabile, bazate pe abilitățile și interesele individuale ale copilului, contribuie la crearea unei dezvoltări sănătoase, adaptate la punctele forte și limitările unice ale acestuia.

Iată câteva modalități de a proceda: evitați standardele nerealiste, celebrați micile realizări, puneți accent pe efort în loc de rezultate și încurajați introspecția”, recomandă psihologul.

Planificați fără a genera stres

„Crearea unui program atent și echilibrat pentru copii este esențială pentru reducerea stresului asociat cu acest sindrom. O planificare bine gândită asigură faptul că cei mici au timp pentru toate aspectele dezvoltării lor, inclusiv odihnă, joacă și timp petrecut în familie”, explică psihologul.

El recomandă să vă concentrați pe activitățile esențiale pe care copiii le îndrăgesc cu adevărat, să limitați hobby-urile extracurriculare, să vă asigurați că copilul doarme suficient și să vă bucurați de timp de calitate împreună.

Rutina poate fi flexibilă, astfel încât să ofere un cadru liniștitor și neobligatoriu pentru familie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...

Cum să-l faci pe copil să studieze singur: Sfaturi utile

Mulți părinți se confruntă cu provocarea de a-și motiva...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel