Sintagme care pot încuraja, neintenționat, dezvoltarea atitudinilor egoiste și „răsfățate” la copii
Data publicării:
A educa un copil nu înseamnă a evita orice conflict sau furie, ci a-l învăța să gestioneze frustrarea, să respecte limitele și să dezvolte empatia față de ceilalți. Din acest motiv, un grup de experți a identificat câteva sintagme care pot încuraja, neintenționat, dezvoltarea atitudinilor egoiste, dominatoare și „răsfățate” la copii.  

Părinții își doresc întotdeauna tot ce este mai bun pentru copiii lor, totuși, a fi în mod constant îngăduitori pentru a evita plânsul sau crizele de furie foarte des nu înseamnă să facă tot posibilul. Deși nu sunt conștienți de asta, de fapt, copiii  au nevoie de limite și reguli care să-și ghideze comportamentul.

Din acest motiv, expresii precum „Bine, dar doar de data asta” pot transmite copiilor mesaje înșelătoare, întrucât sugerează posibilitatea de a se împinge dincolo de limitele impuse. La urma urmei, dacă cu niște mormăieli ai obținut ceea ce ți-ai dorit, de ce să nu încerci din nou?

Cu toate acestea, nu este întotdeauna atât de ușor să observi situația. Publicația Huffpost a apelat, așadar, la un grup de psihologi pentru a identifica sintagme care, deși aparent inofensive, riscă să crească copii puțin prea răsfățați.

Expresii de evitat: riscurile „doar dedata asta”

Una dintre cele mai des întâlnite expresii în rândul părinților care riscă să crească copii care nu sunt obișnuiți cu limite este fatidicul „Bine, dar doar de data asta”, rostit atunci când copilul insistă asupra unui lucru (un obiect, un aliment sau un comportament) pe care părintele i l-a negat inițial.

Potrivit lui Ann-Louise Lockhart, psiholog pentru copii și antrenor pentru părinți această expresie le comunică copiilor că regulile și limitele sunt întotdeauna flexibile și pot fi încălcate cu puțină insistență. Drept urmare, copiii învață să obțină ceea ce își doresc prin perseverență.

„Ești cel mai bun!”

Această frază este des utilizată pentru a motiva copilul și a-i oferi încredere în sine. Însă, repetată în mod constant, poate crea o mentalitate de superioritate.

Copilul poate ajunge să creadă că este mai bun decât ceilalți în orice context, ceea ce poate alimenta un comportament egoist sau dominator.

2. Foto: Free... (rasfatati_99966600.jpg)

Foto: Freepik @freepick

Mesajul indirect transmis este că doar el contează și că reușita sa este mai importantă decât procesul de colaborare sau contribuția celorlalți.

Alternativă: În loc să îi spui că „Ești cel mai bun”, poți spune „Ai muncit mult pentru acest rezultat, sunt mândru de tine!” sau „Îmi place cum te-ai străduit.” Astfel, se pune accentul pe efortul și progresul său, nu pe superioritatea față de ceilalți.

„Meriți tot ce e mai bun”

Părinții folosesc des această expresie pentru a-și exprima dragostea și dorința de a oferi copilului o viață confortabilă și fericită. Totuși, fraza poate induce ideea că totul i se cuvine și că orice dorință trebuie să fie satisfăcută imediat, fără a depune efort sau a ține cont de nevoile și dorințele celorlalți.

Alternativă: În loc de „Meriți tot ce e mai bun”, poți spune „Mă bucur că te străduiești și că apreciezi ceea ce ai”. Acest lucru îl ajută pe copil să înțeleagă că lucrurile bune vin prin muncă și recunoștință, nu doar dintr-un drept implicit.

„Dacă faci asta, îți voi da o recompensă”

Copilul poate învăța să facă lucruri doar pentru a obține ceva în schimb, nu pentru că înțelege importanța acțiunii sau a comportamentului respectiv. Acest lucru poate crea o mentalitate de manipulare, în care copilul își va dori să facă lucruri doar pentru a câștiga recompense.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

pixel