Cum să-ți faci copilul să facă lucruri fără a fi nevoit să-i reamintești constant
A-i reaminti în mod constant...
Și, să fim sinceri, de multe ori ne este greu să ne abținem să nu o folosim, mai ales când ne dorim să-i vedem pe copii cuminți și ascultători.
Amenințările și recompensele sunt două dintre cele mai întâlnite strategii de parenting pe care le folosim, uneori fără să ne gândim prea mult la efectele lor pe termen lung.
Citește și Părinții știu mai bine: Iată cum aceste regulile ciudate ajută copiii să fie mai echilibrați
Majoritatea părinților recurg la ele pentru a obține comportamente dorite din partea copiilor, însă, oare aceste metode sunt cu adevărat cele mai eficiente?
În perioada sărbătorilor, Moș Crăciun este o adevărată legendă pentru cei mici. Cadouri, magie și un moment de neuitat. Și de multe ori, părinții folosesc „Moșu” ca pe o unealtă pentru a-i face pe copii să fie mai buni, mai cuminți.
Practic, le transmit ideea că dacă se comportă cum trebuie, vor primi cadouri. Dar întrebarea este: chiar ajută această metodă?
Da, fraza asta poate da rezultate pe moment. Copilul se liniștește, se comportă frumos, că doar Moșu „nu mai vine dacă nu e cuminte”. Dar ce se întâmplă pe termen lung? Cu siguranță că, pe măsură ce copiii cresc și încep să înțeleagă mai bine lumea, vor realiza că Moș Crăciun nu este chiar cine cred ei și vor începe să pună întrebări. De asemenea, se poate întâmpla ca ei să se simtă manipulați sau chiar dezamăgiți.
În loc să învețe valori precum respectul, bunătatea sau empatia, copiii ar putea să înțeleagă că totul este legat de recompense materiale. Așadar, în loc să înveți copilul să fie bun pentru că așa trebuie să fie, el poate învăța să se comporte frumos doar pentru cadouri.
În loc să apelăm la „Stai cuminte, că nu mai vine Moșu!”, ar fi mai bine să le explicăm copiilor importanța comportamentului bun într-un mod pozitiv.
De exemplu, putem spune „Dacă te porți frumos, vei vedea cât de mult te vor aprecia ceilalți” sau „Comportamentul tău bun aduce bucurie și celor din jur”.
Așa nu doar că le arătăm ce înseamnă să fii bun, dar și de ce contează să te porți respectuos și înțelegător.
În plus, în loc să legăm cadourile de comportament, am putea să le explicăm copiilor că sărbătorile sunt despre a dărui, a fi împreună și a te bucura de momentele speciale, nu doar despre ce primesc.
SURSA FOTO: Freepik.com@peoplecreations
Acest stil de parenting poate fi eficient pe termen scurt, dar nu este neapărat cea mai bună metodă pentru a învăța copiii comportamente pozitive.
Mai bine ar fi să încurajăm un comportament bun care vine din interior, nu dintr-o amenințare sau recompensă.
Până la urmă, să înveți copilul să fie bun pentru că așa vrea el să fie, și nu pentru că primește ceva în schimb, este mult mai valoros.
Așadar, data viitoare când simți că te tentează să spui fraza clasică, poate că ar fi mai bine să alegi o abordare mai pozitivă și mai sănătoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
A-i reaminti în mod constant...
De-a lungul generațiilor,...
Viața noastră de părinți este constant sub lupa...
De-a lungul generațiilor,...
A-i reaminti în mod constant...