Studiu: Creșterea copiilor în credință sau spiritualitate le poate proteja sănătatea mintală. „Nu este despre mersul la biserică, ci despre cât de mult te rogi”
Data publicării:
Un nou studiu de la Harvard's T.H. Chan School of Public Health constată că copiii și adolescenții care sunt crescuți cu practici religioase sau spirituale tind să aibă o sănătate și o sănătate mintală mai bune pe măsură ce îmbătrânesc. 

Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă nu sunteți un practicant. Cercetarea, publicată în 2018 în American Journal of Epidemiology, constată că persoanele care s-au rugat sau au meditat în timpul lor liber au obținut, de asemenea, beneficii similare, inclusiv un risc mai scăzut de abuz de substanțe și depresie mai târziu.

Echipa a analizat datele de la 5 000 de persoane care au luat parte la studiul pe termen lung Nurses' Health Study II și la studiul său de generație următoare Growing Up Today Study (GUTS), potrivit Forbes.

Aceștia au fost interesați să afle dacă frecvența cu care un copil/adolescent participa la servicii religioase împreună cu părinții săi sau se ruga/medita pe cont propriu era corelată cu sănătatea și sănătatea lor mintală pe măsură ce ajungeau la vârsta de 20 de ani.

Tinerii au fost urmăriți timp de opt până la 14 ani.

Sursa foto: freepik.com@freepik

S-a dovedit că cei care au participat la slujbe religioase cel puțin o dată pe săptămână în copilărie sau adolescență aveau cu 18% mai multe șanse să se declare mai fericiți la vârsta de 20 de ani decât cei care nu au participat niciodată la slujbe.

De asemenea, era cu aproape 30% mai probabil să facă muncă voluntară și cu 33% mai puțin probabil să consume droguri la vârsta de 20 de ani.

Dar ceea ce a fost interesant a fost faptul că nu era vorba doar despre cât de mult se ducea o persoană la slujbe, ci era vorba cel puțin la fel de mult despre cât de mult se ruga sau medita în timpul său liber.

Mai multă satisfacție pentru tinerii care se roagă zilnic

Cei care se rugau sau meditau în fiecare zi aveau, de asemenea, mai multă satisfacție în viață, erau mai capabili să proceseze emoțiile și erau mai iertători în comparație cu cei care nu se rugau/meditau niciodată.

Sursa foto: freepik.com@freepik

„Aceste constatări sunt importante atât pentru înțelegerea noastră asupra sănătății, cât și pentru înțelegerea practicilor parentale”, a declarat autorul studiului, Ying Chen.

„Mulți copii sunt crescuți religios, iar studiul nostru arată că acest lucru poate afecta puternic comportamentele lor de sănătate, sănătatea mintală și fericirea și bunăstarea generală.”

Studiile anterioare au sugerat conexiuni similare - de exemplu, că persoanele care sunt mai religioase sunt adesea mai fericite și că persoanele care cred în ceva mai mare decât ele sunt mai rezistente la stres.

Alte lucrări au arătat că, în timpul meditației și al rugăciunii, centrii „eu” ai creierului - cei care sunt activi atunci când aveți gânduri autoreferențiale bazate pe îngrijorare - se liniștesc, iar zonele implicate în perceperea lumii externe ca fiind „alta” se dezactivează, de asemenea.

Acest lucru ar putea sugera că cel puțin un mod în care religia/spiritualitatea aduce beneficii sănătății mintale este reducerea tendinței noastre de a ne gândi la noi înșine și, în același timp, dizolvarea sentimentului nostru de separare.

Și, după cum majoritatea oamenilor știu, există, de asemenea, un volum imens de cercetări care arată ce efecte are meditația în sine asupra creierului și a sănătății mintale, de la reducerea simptomelor depresiei la creșterea atenției și a creativității.

Sursa foto: freepik.com@freepik

În plus, alte cercetări au arătat că senzația de uimire, timpul petrecut în natură și timpul petrecut în tăcere sunt toate legate de o mai mare fericire și bunăstare, prin mecanisme care sunt foarte probabil legate de cele din studiul actual.

Un dezavantaj al noului studiu a fost că, deși a încercat să controleze statutul socioeconomic și alte variabile confuze, majoritatea persoanelor din studiu erau albe, de sex feminin și cu un statut socioeconomic mai ridicat.

Studiul ar trebui repetat pe o populație mai diversă pentru a vedea dacă fenomenul este valabil și pentru alte categorii demografice.

Între timp, cercetarea sugerează cu siguranță că ar trebui să ne luăm puțin timp pentru a medita sau a ne ruga, indiferent ce ar însemna asta pentru dumneavoastră.

Chiar dacă nu sunteți religios în sensul clasic al cuvântului, simpla observare a ceva mai mare decât dumneavoastră - poate natura sau cerul nopții - ar putea activa același mecanism.

Ca multe alte studii, cel nou sugerează, de asemenea, că unele dintre obiceiurile fundamentale pe care oamenii le fac de eoni (rugăciunea, meditația) ar putea avea de fapt mult mai multă valoare decât tindem să credem.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Sfaturi pentru alegerea unui nume pentru bebelușul tău

Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...

Te-ai născut de Crăciun? Iată ce înseamnă!

A fi născut de Crăciun este ca un mic miracol.



Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel