Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
Atât cercetătorii, cât și pediatrii au fost îngrijorați că pandemia de COVID-19 ar putea duce la o creștere a ratelor de autism, mai ales având în vedere că infecțiile și stresul matern în timpul sarcinii sunt factori asociați deseori cu o incidență crescută a acestor tulburări.
Vestea bună este că studiul NU a găsit o legătură între pandemie și creșterea acestor rate. Deși este posibil să fie prea devreme pentru a avea cifre de diagnostic definitive, rezultatele sunt foarte promițătoare.
Pentru Morgan Firestein, primul autor al studiului, este important să „recunoaștem experiențele și mediul unic al copiilor născuți în timpul pandemiei (inclusiv stresul parental și izolarea socială) și să îi monitorizăm pentru eventuale diferențe psihiatrice sau de dezvoltare în viitor.”
Cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgilor Vagelos al Universității Columbia din Statele Unite au realizat un studiu care nu a identificat nicio legătură între autism și COVID-19.
Copiii născuți în primul an al pandemiei și cei expuși la COVID-19 în timpul sarcinii nu au prezentat un risc mai mare de a dezvolta autism comparativ cu bebelușii care nu au fost expuși.
Cercetătorii au analizat aproape 2.000 de copii născuți între ianuarie 2018 și septembrie 2021. Posibilul risc de a dezvolta tulburări din spectrul autist a fost evaluat prin intermediul unui chestionar de screening neurodezvoltativ, pe care pediatrii l-au oferit părinților pentru a analiza comportamentul copiilor lor.
„COVID-19 este încă foarte răspândit, așa că aceste rezultate sunt reconfortante pentru femeile însărcinate care sunt îngrijorate de o posibilă îmbolnăvire și impactul acesteia asupra riscului de autism”, a declarat dr. Dani Dumitriu, membru al echipei de cercetare.
De fapt, cercetătorii au observat că un număr mai mic de copii expuși la COVID-19 în uter au fost testați pozitiv pentru autism comparativ cu cei ale căror mame nu au fost infectate în timpul sarcinii.
Conform dr. Dumitriu, „copiii care se aflau în pântece la începutul pandemiei au ajuns acum la vârsta la care ar fi trebuit să apară primii indicatori de autism, dar nu îi observăm în acest studiu”.
Studiul a fost publicat în revista de specialitate JAMA Network Open și reprezintă primul raport privind riscul de autism în rândul copiilor în contextul pandemiei de COVID-19, notează Ser Padres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...