Studiu: Strategiile parentale care le-au permis copiilor să internalizeze regulile în mod eficient! Alternativele la pedepse și amenințări
Data publicării:
Cine nu s-a simțit vreodată copleșit de toate regulile și sfaturile legate de educația copiilor? De multe ori ne simțim neputincioși când copiii noștri depășesc limitele pe care le-am stabilit. Iată o alternativă la pedeapsă, propusă de un expert, pentru a impune regulile cu blândețe: interiorizarea.

Creșterea unui copil este o provocare constantă. Psihologul Cara Goodwin dezvăluie în Psychology Today o modalitate eficientă de a stabili reguli și disciplină fără a recurge la pedepse.

Potrivit acestui expert, este vorba despre schimbarea perspectivei și atitudinii: deși de obicei încercăm să convingem copiii de importanța respectării regulilor pentru a evita problemele, ar trebui să ne concentrăm pe termen lung.

Scopul este să îi ajutăm să înțeleagă și să interiorizeze profund valoarea de a se comporta cu respect și bunătate.

Cum ne putem ajuta copiii să interiorizeze regulile?

Un studiu recent a dezvăluit ce strategii parentale ajută copiii să internalizeze regulile în mod eficient. Scopul este să responsabilizăm copiii, făcându-i să înțeleagă consecințele comportamentului lor.

O strategie deosebit de eficientă este aplicarea unor consecințe logice, direct legate de comportamentul copilului: în loc să-i pedepsim, să le impunem o consecință imediată și relevantă.

De exemplu, dacă un copil își lovește fratele cu o jucărie, jucăria este confiscată imediat. 

„Pedepsele aleatorii sunt adesea implementate ca răspuns la izbucnirile emoționale ale părinților sau la lipsa de disponibilitate. Acestea sunt răspunsuri imediate, adesea impulsive sau excesive, la comportamentul copilului, menite să oprească rapid o situație negativă. Însă, de obicei, nu duc la îmbunătățiri de durată”, explică Vanessa Lagardère, psiholog și cofondator al asociației Sur les bancs de l’école. „Pe de altă parte, o consecință logică și imediată face ca reacția părintelui să pară mai justă în ochii copilului, chiar și în ciuda frustrării resimțite. Copilul va reflecta mai mult la comportamentul său viitor pentru a evita aceleași consecințe, găsind astfel un echilibru câștig-câștig.”

Stabilind o relație logică între acțiune și consecință, îți îmbunătățești metoda de educație, trecând dincolo de rolul de părinte „controlator” și oferindu-le copiilor mai multă autonomie, implicându-i în reflecția asupra propriilor acțiuni.

Renunțând la pedepse și amenințări, putem ajuta copiii să interiorizeze regulile cu blândețe. Psihologul Cara Goodwin amintește că numeroase studii au arătat că emoțiile negative precum furia sau frica nu sunt propice pentru interiorizarea regulilor, în timp ce empatia le permite copiilor să le integreze mai ușor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel