Semnele care arată că zâmbetul copilului tău este doar de dragul aparențelor. Cum să îți dai seama dacă încearcă să-și ascundă tristețea, teama sau anxietatea?
Fiecare etapă a copilăriei aduce provocări pentru părinți. Însă, după cum observă scriitoarea de dezvoltare personală Brianna Wiest în Your Tango, „părinții copiilor de vârstă mijlocie au cea mai dificilă provocare”.
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Arizona a evaluat bunăstarea părinților pe parcursul creșterii copiilor lor.
Rezultatele au arătat că părinții întâmpină cele mai mari dificultăți atunci când copiii lor au între 12 și 14 ani. Această perioadă este considerată una dintre cele mai solicitante din punct de vedere educațional.
SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour
În cadrul studiului, părinții preadolescenților au raportat niveluri mai ridicate de stres și depresie comparativ cu părinții copiilor mai mici.
Un alt aspect interesant relevat de cercetare este că „mamele bebelușilor aveau chiar și o bunăstare generală mai bună.”
Deși îngrijirea unui copil mic poate fi epuizantă din punct de vedere fizic, creșterea unui preadolescent este mult mai solicitantă din punct de vedere emoțional și mental, arată studiul.
„Pe măsură ce copiii se apropie de pubertate, provocările parentale devin mult mai complexe, iar riscurile ca lucrurile să nu meargă bine sunt mai mari”, explică Suniya Luthar, profesor emerit la ASU.
Hormonii, dezvoltarea conștiinței de sine și a statutului social, presiunea academică și nevoia de a-și imagina un viitor sunt factori care contribuie la frământările preadolescenților.
Iar părinții resimt aceste schimbări în mod direct.
Din păcate, metodele de alinare care funcționau la copiii mici nu mai sunt la fel de eficiente în cazul adolescenților.
„Mamele sunt, în esență, primele persoane la care copiii apelează în momente de suferință, iar acum trebuie să descopere cum să îi consoleze și să îi liniștească cel mai bine, deoarece metodele vechi – îmbrățișările, cuvintele dulci și poveștile de seară – nu mai au același efect”, explică Luthar.
Discuțiile devin mai serioase și se axează pe subiecte importante.
Părinții trebuie, așadar, să găsească modalități de a-i ghida pe preadolescenți spre viața de adult, protejându-i totodată de aspectele care încă nu îi privesc direct.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.