Studiu: Vârsta la care copiii sunt cel mai greu de crescut. NU este cea la care te-ai fi așteptat! Cercetători: „Părinții se confruntă atunci cu stres și epuizare”
Data publicării:
Există o etapă în dezvoltarea copiilor care este deosebit de dificilă pentru părinți, conform unui studiu. Aflați ce îi face pe copii mai agitați și mai greu de gestionat într-o anumită perioadă a vieții lor.

Fiecare etapă a copilăriei aduce provocări pentru părinți. Însă, după cum observă scriitoarea de dezvoltare personală Brianna Wiest în Your Tango, „părinții copiilor de vârstă mijlocie au cea mai dificilă provocare”.

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Arizona a evaluat bunăstarea părinților pe parcursul creșterii copiilor lor.

Rezultatele au arătat că părinții întâmpină cele mai mari dificultăți atunci când copiii lor au între 12 și 14 ani. Această perioadă este considerată una dintre cele mai solicitante din punct de vedere educațional.

CITEȘTE ȘI Greșeala pe care NU ar trebui să o faci niciodată dacă vrei să crești un copil rezilient, potrivit unui psiholog

Părinții preadolescenților au raportat niveluri mai ridicate de stres și depresie

SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour

În cadrul studiului, părinții preadolescenților au raportat niveluri mai ridicate de stres și depresie comparativ cu părinții copiilor mai mici.

Un alt aspect interesant relevat de cercetare este că „mamele bebelușilor aveau chiar și o bunăstare generală mai bună.”

Deși îngrijirea unui copil mic poate fi epuizantă din punct de vedere fizic, creșterea unui preadolescent este mult mai solicitantă din punct de vedere emoțional și mental, arată studiul.

„Pe măsură ce copiii se apropie de pubertate, provocările parentale devin mult mai complexe, iar riscurile ca lucrurile să nu meargă bine sunt mai mari”, explică Suniya Luthar, profesor emerit la ASU.

Hormonii, dezvoltarea conștiinței de sine și a statutului social, presiunea academică și nevoia de a-și imagina un viitor sunt factori care contribuie la frământările preadolescenților.

Iar părinții resimt aceste schimbări în mod direct.

VEZI ȘI Regulile stricte ale părinților care îi fac pe copii oameni mai buni. Experți: „Unii le consideră ridicole și chiar râd de aceste principii în parenting”

Dificultatea de a găsi răspunsuri reconfortante

Din păcate, metodele de alinare care funcționau la copiii mici nu mai sunt la fel de eficiente în cazul adolescenților.

„Mamele sunt, în esență, primele persoane la care copiii apelează în momente de suferință, iar acum trebuie să descopere cum să îi consoleze și să îi liniștească cel mai bine, deoarece metodele vechi – îmbrățișările, cuvintele dulci și poveștile de seară – nu mai au același efect”, explică Luthar.

Discuțiile devin mai serioase și se axează pe subiecte importante.

Părinții trebuie, așadar, să găsească modalități de a-i ghida pe preadolescenți spre viața de adult, protejându-i totodată de aspectele care încă nu îi privesc direct.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?”

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului / FOTO: freepik.com @jul14ka

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

pixel