Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Dezvoltarea sănătoasă a copiilor este influențată de o multitudine de factori, dintre care familia, mediul social, prietenii și accesul la tehnologie joacă un rol esențial.
Irina Petrea Sullivan, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul educației parentale, explică în cadrul unui podcast cum acești factori pot influența viața copiilor și adolescenților, mai ales în contextul riscurilor comportamentale.
Familia este nucleul dezvoltării copilului, dar mediul în care locuiește acesta poate amplifica sau diminua influența familială. După cum subliniază Irina Petrea:
”Dacă copilul meu se duce într-o școală sau trăim într-un cartier rău famat și sărac și copilul vede pe stradă diverse chestii. Atunci e nevoie să te muți din zona respectivă. Deci, ce îi face pe tineri să ajungă la o viață sexuală complet dezorganizată și la promiscuitate, la comportamente de risc, chiar înainte de 14 ani, este clar și zona unde locuiesc. Deci, după familie, zona, mediul social în care locuiesc este foarte, foarte important”.
Potrivit Irinei Petrea, un alt element important în formarea tinerilor este anturajul lor:
”Al doilea lucru foarte important sunt prietenii. Dacă copilul meu are prieteni de bună calitate, adică copii care au interese școlare, sportive, artistice, sănătoase, lectură și așa mai departe, și clasa în care copilul meu învață este într-o școală unde se face carte, nu învățătoarea stă cu telefonul în mână și copiii stau și ei cu telefoanele în mână și fac ce vor sau profesorii, atunci și ăsta este un factor foarte important”.
Sursa: Captura ecran YouTube/ Dr Adina Alberts
Un aspect critic în educația modernă este gestionarea accesului copiilor la tehnologie. Gadgeturile, televizoarele și telefoanele mobile sunt adesea o sursă de distragere sau de influențe negative. Petrea subliniază necesitatea unui control parental riguros:
”Un alt lucru foarte important este accesul copiilor la gadget-uri. În momentul în care tu nu controlezi, nu ai program de control parental... Nu trebuie să punem televizor în camera copiilor. În primul rând pentru că ei pot să urmărească tot felul de programe noaptea, târziu, când apar programele alea pentru persoanele sub 18 ani sau e doar cu avizul părinților”.
În plus față de gestionarea tehnologiei, părinții trebuie să își educe copiii despre relații și comunicare. Discuțiile deschise și educația despre responsabilitate pot preveni curiozitatea neinformativă care duce la expunerea la riscuri.
”Și nu în ultimul rând să-i învățăm pe copii că nu este bine pentru ei să poartă discuții cu alții copii, caci aceștia pot să spună tot felul de lucruri fără să știe despre ce vorbesc și mai ales să nu urmărească nici măcar din curiozitate lucrurile acestea și să le explicăm și de ce”, a spus Irina Petrea Sullivan în cadrul podcastului Cum poți deveni un părinte mai bun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...