Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Se spune că „vorba-i de argint si tacerea, de aur” , însă, dacă acest proverb sugerează că uneori e mai bine să taci decât să vorbești, în sala de clasă lucrurile nu sunt atât de simple. O clasă tăcută nu înseamnă neapărat o clasă care ascultă!

Câți profesori nu și-au dorit, la intrarea în clasă, să poată „auzi un ac căzând” în timpul orei, crezând că astfel elevii vor rămâne concentrați și vor asimila mai bine lecția?

Fără îndoială, menținerea liniștii ajută la gestionarea mai eficientă a elevilor, dar tăcerea nu are doar avantaje!

Ce poate ascunde o clasă (prea) tăcută?

SURSA FOTO: freepik.com @standret

O clasă în care nu se aude niciun cuvânt nu este neapărat una studioasă sau atentă. Tăcerea poate ascunde diverse realități.

Care anume?

Iată câteva posibile explicații oferite de theconversation.com.

Elevi care nu îndrăznesc să pună întrebări de teama profesorului sau pentru că nu au înțeles lecția.

Lipsa curiozității și a creativității în rândul elevilor.

Plictiseala resimțită în timpul orelor.

De ce este important echilibrul dintre tăcere și vorbire?

Un profesor care își gestionează bine clasa trebuie să găsească un echilibru între momentele de tăcere și cele de dialog.

Tăcerea are numeroase beneficii: le permite elevilor să se concentreze, să reflecteze și să asimileze informațiile în ritmul lor.

Este deosebit de utilă pentru copiii cu memorie vizuală, pentru cei cu deficiențe de auz sau pentru elevii cu tulburare de deficit de atenție (ADHD).

În plus, tăcerea îl ajută și pe profesor, reducând nevoia de a-și forța vocea și contribuind la diminuarea oboselii generale la finalul zilei.

Pe de altă parte, vorbirea este un instrument educațional esențial. Stimulează participarea activă a elevilor, îi încurajează să se implice în lecții și îi ajută să își depășească teama de a vorbi în public.

De asemenea, este importantă pentru copiii care învață mai ușor prin ascultare, având o memorie auditivă mai dezvoltată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Am antrenat copii de succes care au ajuns la Harvard, Stanford și Princeton”. Un profesor de elită arată cele „4 lucruri pe care părinții lor nu le-au făcut niciodată”

Ministrul Daniel David explică „logica” din spatele tăierii burselor olimpicilor: „Îți permiți să-ți dai din acel premiu tu o bursă de merit în fiecare lună”

pixel