Tehnici pentru a încuraja înțărcarea după ce copilul împlinește 2 ani
Data publicării:
Pentru a încuraja înțărcarea de la vârsta de 2 ani este necesar să ai timp, dăruire și câteva tehnici care o favorizează. Astfel, se poate realiza un proces respectat și iubitor. Vă spunem cum să o faceți.

Unii copii sunt predispuși la înțărcarea naturală, care are loc treptat și impune copilului să decidă singur când este momentul să înceteze alăptarea. 

Deși acesta este visul oricărei mame, acesta nu este întotdeauna cazul tuturor copiilor. Din acest motiv, unele femei trebuie să recurgă la anumite tehnici pentru a încuraja înțărcarea după ce copilul împlinește 2 ani.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când mama decide să înceapă înțărcarea, idealul este să ne asigurăm că aceasta se întâmplă într-un mod respectuos, adică că ține cont de nevoile bebelușului și că se face într-un mod iubitor și gradual. Astăzi vă explicăm cum să o faceți.

Înțărcarea ghidată de la 2 ani

Prin înțărcare înțelegem procesul prin care bebelușul încetează să bea lapte matern și îl înlocuiește cu alte surse de hrană. Această etapă poate fi începută prin decizia mamei sau prin decizia copilului, deși după 2 ani este probabil ca mama să preia frâiele pentru a proceda la înțărcarea directă.

În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca copiii să fie hrăniți exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni de viață și să continue să alăpteze cel puțin doi ani. Deși hrănirea complementară poate fi începută în luna a șasea, ea nu înlocuiește laptele matern.

Unii copii decid să înceteze alăptarea înainte de 24 de luni, dar în alte cazuri înțărcarea poate fi prelungită între 2 și 7 ani. Acesta este motivul pentru care, după a doua aniversare, multe mame decid să oprească alăptarea și acest lucru se întâmplă din mai multe motive, precum angajamente de muncă, probleme de sănătate, presiuni sociale sau pur și simplu din proprie voință.

Să vorbești cu bebelușul tău și să arăți empatie este esențial atunci când te decizi să începi înțărcarea. La 2 ani copilul tău înțelege ce se întamplă în jurul lui și de aceea este important să-i exprimi afecțiunea și să-i explici celui mic motivul deciziei.

Acum, pentru a face o înțărcare directă și respectuoasă, trebuie să plecăm de la premisa „nu oferi, nu refuza”. Adică nu-i propune bebelușului să sugă, dar nu-i interzice atunci când o cere.

În mod ideal, acest proces ar trebui să fie gradual, cu o reducere zilnică a duratei hrănirilor și deci a frecvenței. Trebuie să știți că înțărcarea bruscă crește rezistența bebelușului la schimbare și favorizează apariția unor probleme ale sânilor, precum ingurgitarea sânilor și mastita.

Câteva tehnici pentru a încuraja înțărcarea

1. Însoțește-ți copilul spre schimbare

Înțărcarea poate fi dificilă pentru unii bebeluși, deoarece sânul este un vehicul al dragostei și un element cheie în menținerea acelei legături perfecte cu mama.

Prin urmare, atunci când decideți să începeți să înțărcați, fiți atenți la nevoile lui, mângâiați-l și îmbrățișați-l frecvent. Prin urmare, bebelușul tău va simți că sprijinul și siguranța ta trec dincolo de sân.

2. Reduceți treptat frecvența hrănirilor

Se recomandă limitarea mai întâi a timpului de alăptare și apoi a frecvenței alăptării. 

3. Distrageți atenția bebelușului cu alți stimuli atunci când îi cere sânul

Încercați să redirecționați atenția bebelușului către alte activități care îi par distractive în timpul alăptării, cum ar fi cântatul, povestirea sau dansul.

4. Activați „planul tata”

Nu trebuie să lași deoparte importanța partenerului tău în procesul de înțărcare, pentru că tata poate să adoarmă copilul, să-l distreze, să-l mângâie și să aibă grijă de el când se trezește și cere sânul.

Sfatul este ca tatăl să-i ofere lapte sau apă când se trezește noaptea pentru a-l calma, dacă este cazul. Dacă acest lucru nu îl mângâie pe copil, nu-l lăsa să plângă mult.

5. Nu mai dormi cu bebelușul pentru un timp

Dacă dormi în același pat cu copilul tău, o opțiune bună este să întorci copilul pe o parte și să-l așezi mai aproape de tatăl său. La ceva timp după înțărcare, poți să vorbești cu copilul tău și să-i sugerezi să doarmă în camera lui.

Trebuie meenționat că înțărcarea și schimbarea patului nu trebuie făcute în același timp, deoarece acest lucru crește impactul asupra bebelușului. De fapt, dacă bebelușul tău se adaptează la o altă schimbare a rutinei, cum ar fi începerea creșeii, antrenamentul la olita sau sosirea unui frate, cel mai bine este să amâni înțărcarea pentru un timp.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel