Telegonia. Cât de plauzibilă este teoria că fostul partener influențează ADN-ul copilului tău?
Data publicării:
Dacă ai petrece timp într-o maternitate ascultând discuțiile noilor părinți, cu siguranță i-ai auzi vorbind despre trăsăturile genetice moștenite de bebelușii lor. Noul născut are ochii ei sau ai lui? Sau poate nasul mare ca al unchiului? Ceea ce nu auzi prea des este ca tatăl să se întoarcă spre mamă și să spună cu drag: „Hei, arată exact ca fostul tău!” Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că acest scenariu este mai plauzibil decât pare.

Oamenii de știință de la Universitatea din New South Wales au descoperit un exemplu de telegonie, un fenomen în care nou-născuții pot semăna cu partenerul sexual anterior al mamei, moștenind trăsături fizice de la acesta.

SURSA FOTO: freepik.com @Holiak

Cercetătorii descoperă legături neașteptate între partenerii anteriori și urmași

Oamenii de știință au descoperit că, în cazul muștelor de fructe, mărimea puilor se corela cu dimensiunea primului mascul cu care mama s-a împerecheat, și nu cu cea a tatălui biologic, informează theguardian.com.

Această observație sugerează că moleculele din materialul seminal al primului partener ar putea fi absorbite de ouăle imature ale mamei.

Fenomenul telegoniei: moștenim mai mult decât am crede?

„Nu știm încă dacă acest fenomen se aplică și altor specii”, explică dr. Angela Crean, autoarea studiului.

Însă pentru mulți, chiar și această incertitudine stârnește frică. Gândul că un copil nenăscut ar putea semăna cu un partener din trecut poate crea neliniște, indiferent de cum s-a încheiat acea relație.

Ideea ca fostul partener să „pândească” în ADN-ul copilului tău, gata să apară sub formă miniaturală, este de-a dreptul înfricoșătoare, parcă desprinsă dintr-un film SF.

Vinovăția maternă și teama de moșteniri nedorite

Pentru unele viitoare mame, această teorie poate aduce vinovăție: și dacă, fără să vrei, aduci pe lume un copil cu trăsături nedorite? Poate chiar să semene cu cineva care nu știa cum să pronunțe corect „h”.

SURSA FOTO: freepik.com @user17955599

Există și o parte pozitivă?

Dacă teoria telegoniei se dovedește a fi valabilă, poate nu este neapărat o veste rea. Partenerii pe care i-am avut reflectă, într-o oarecare măsură, o parte din noi înșine.

Fiecare relație trecută ne-a influențat și ne-a format, chiar dacă astăzi am putea privi în urmă și să ne întrebăm ce am văzut la ei.

Reflectarea propriilor alegeri în urmași

Copiii noștri, chiar dacă ar moșteni trăsături de la foști parteneri, reflectă în cele din urmă și deciziile noastre anterioare. Așa cum facem greșeli după nașterea lor, acțiunile dinainte de nașterea lor pot avea un impact.

Ar trebui să acceptăm că partenerii anteriori au avut calități care ne-au atras și că, poate, aceleași calități nu ar fi un lucru rău pentru copii.

Viitorul copiilor este în mâinile tale

În cele din urmă, indiferent de teoria telegoniei, depinde de tine să îți crești copilul pentru a deveni un cetățean responsabil și o persoană fericită.

Poate că nu ai putut schimba comportamentele negative ale unui fost partener, dar ai control asupra modului în care copilul tău se va dezvolta, chiar dacă teoria telegoniei ar fi adevărată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel