Temerile copiilor de 6 ani: Cele mai frecvente cauze și ce NU ar trebui să faci
Data publicării:
Copiii sunt temători din fire, deoarece sunt în plină descoperire a lumii și a caracteristicilor ei. Ajutați-i să le înțeleagă și să le facă față, astfel încât să nu dezvolte temeri iraționale atunci când se confruntă cu situații care nu ar trebui să pună o problemă.

Să-ți fie frică este un lucru complet natural pentru oameni. Mai ales pentru cei mici, care încă descoperă lumea și amenințările ei. Mai jos vom examina temerile care apar cel mai frecvent la copiii de 6 ani și vom vedea cum să le facem față.

Pe măsură ce copilul  interacționează cu lumea exterioară și dobândește noi cunoștințe prin povești, televiziune sau jocuri video, el sau ea experimentează noi senzații. La început, a petrecut mult timp acasă, iar temerile sale erau legate în principal de o posibilă absență a părinților săi.

Cu toate acestea, începând cu vârsta de 5 ani,  viața lui se extinde către situații noi. Începe să se relaționeze cu colegii de școală, iese mai mult din casă și gusturile lui în programele de televiziune se schimbă.

Îi place să se uite la filme de groază la televizor sau să omoare băieți răi pe computer. Dar nu și-ar dori să le înfrunte în viața reală din niciun motiv din lume.

Temerile copiilor de 6 ani: cele mai frecvente cauze

La o vârstă mai fragedă, fricile sunt asociate cu părinții, animalele, monștrii, etc... De la vârsta de 6 ani, această gamă de posibilități se extinde considerabil.

Acestea sunt temerile copiilor de 6 ani care apar cel mai frecvent:

Animalele

Așa cum am mai spus, micuțul se află într-o fază în care îi place să alerge și să meargă în aer liber. În călătoria sa, el poate întâlni vreun câine sau alt animal care îl poate răni sau îi poate cauza o experiență proastă.

Acesta este cel mai frecvent factor care provoacă frica de animale . Cu toate acestea, poate fi și o lipsă de cunoștințe. De exemplu, un copil se poate teme de o pisică până când se apropie și descoperă că este prietenoasă.

În plus, putem include insecte în această categorie. Păianjenii sunt în mod clar în fruntea acestei liste, în care putem include și gândaci și viermi.

Întunericul

Începe o fază în care copiilor li se cere să doarmă în camera lor. În consecință, stingerea luminilor este legată de apariția a tot felul de ființe malefice care profită de această singurătate.

Este o  frică complet naturală care apare chiar și la unii adulți. Prin urmare, trebuie să ai răbdare și, dacă te întreabă, lasă niște lumini aprinse noaptea până va trece peste acest sentiment.

Oamenii răi

Mulți copii se tem de hoți, răpitori sau de orice tip de criminal pe care l-ar putea întâlni pe străzi.

Deși este o stare de alertă care îi ține în gardă, excesul poate provoca o neîncredere excesivă în ceilalți, chiar și atunci când situația nu merită.

Este important, totuși, să-l înveți că  nu trebuie să interacționeze cu străinii sub nicio circumstanță. Astfel va fi mai încrezător și va putea face față acestei frici.

Monștrii

Nu există niciun copil pe lume căruia să nu se teamă de monștri. Sau cel puțin, așa este pentru marea majoritate. Cu o imaginație pe deplin dezvoltată, este normal ca copiii să inventeze ființe și situații pe cât de de neconceput, pe atât de terifiante.

Acest lucru este normal pentru ei, nu trebuie să fii alarmat. Ajută-i doar să rămână calmi și încetul cu încetul vor trece peste asta.

2. Fotografie... (pexels-tatianasyrikova-3932961_06178900.jpg)

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Apa

Apa apare și printre fricile copiilor de 6 ani. Motivul principal este că nu este un element natural în care se trăiesc oamenii.

Din acest motiv, copiii se simt nesiguri când intră în apă la malul mării sau într-o piscină. S-ar putea chiar să le fie frică să nu se înece în cada acasă.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să-l obișnuiești pe micuțul tău cu contactul cu apa încă de la o vârstă fragedă. În acest fel, el va ști că îl vei ține în siguranță și că apa este ceva ce se poate distra foarte mult făcând.

Ce să faci dacă copilului tău îi este frică?

Principalul lucru pe care trebuie să-l facă părinții este să fie înțelegători. Este necesar să-l ascultați pe copil, să-l înțelegeți și să-i țineți companie ori de câte ori îi este frică.

De asemenea, va ajuta să-i dai un element de putere. De exemplu, o baghetă magică pentru a alunga monștri sau un animal care îl „apără” de creaturile malefice.

Pe de altă parte, trebuie să dăm și un exemplu bun. Când apare situația potrivită, îi arătăm copilului că cel mai bun lucru este să-și înfrunte temerile.

Ce nu ar trebui să faci

Printre lucrurile pe care nu ar trebui să le faci atunci când te confrunți cu fricile copiilor de 6 ani sunt:

- Să le subestimezi frica și să le spui că nu există niciun motiv să le fie frică.

- Nu le oferi cadouri când le este frică, pentru că acest lucru le poate confirma frica.

-  Nu le spune povești de groază nici măcar în glumă.

- Nu le transmite temerile tale. Acesta este un lucru foarte comun, de exemplu, când copiii se joacă și cineva spune „coboară de acolo, că te rănești”, în loc de „ai grijă să nu te rănești”.

În fața acestor temeri, este normal ca copilul să plângă și să evite cu orice preț sursa care dă naștere acestei senzații. Dacă întâmpinați simptome care vi se par disproporționate, poate doriți să consultați un psiholog pentru copii , deoarece ar putea fi o fobie față de ceva anume.

În cele din urmă, amintiți-vă că tuturor ne este frică de ceva. Din acest motiv, fii înțelegător și pune-te în locul lui pentru a-l ajuta să o depășească în cel mai bun mod.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel