Termometrul emoțiilor, un instrument pentru dezvoltarea inteligenței emoționale
Data publicării:
Lucrul la inteligența emoțională încă din primii ani de viață este esențial pentru dezvoltarea corectă a copiilor. Atât acasă, cât și la școală, părinții și profesorii trebuie să-i învețe pe copii să exprime, să identifice și să înțeleagă emoțiile și sentimentele pe care le trăiesc.

Din fericire, astăzi există multe resurse educaționale pentru a atinge acest obiectiv. Unul dintre ele este termometrul emoțiilor.

Vrei să știi în ce constă această activitate și cum să o pui corect în practică atatât acasă cât și la școală? În acest articol, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre termometrul pentru emoții.

Termometrul emoțiilor pentru dezvoltarea inteligenței emoționale

Termometrul pentru emoții este o resursă educațională foarte simplă. Copiii, chiar și cei mai mici, înțeleg cu ușurință asemănarea dintre temperatura unui termometru și intensitatea emoțiilor pe care le simt.

Pornind de la desenul unui termometru împărțit în mai multe sectoare de culori diferite, copiii își pot identifica și plasa starea de spirit într-o scară simplă care exprimă gradul emoțiilor lor. În acest fel, pot indica cu ușurință dacă se simt foarte fericiți, mulțumiți, calmi, nervoși, supărați, triști sau furioși.

Prin urmare, este un instrument educațional și ludic ideal pentru a lucra asupra emoțiilor de bază în clasă, în special pentru elevii din primii doi ani de școală primară și cei care  au dificultăți în comunicarea verbală și exprimarea și recunoașterea emoțiilor proprii și ale celorlalți.

Pașii pentru a pune în practică această activitate în clasă

Primul lucru de făcut pentru a desfășura corect activitatea cu termometrul pentru emoții în clasă  este să plasezi un desen al unui termometru într-un punct vizibil al clasei. Poți desena termometrul pe o coală de hârtie sau carton și lângă el să așezi o serie de imagini sau fotografii cu chipuri care reprezintă clar diferitele stări emoționale.

2. Foto: Free... (termometrul-emotiilor--un-instrument-pentru-dezvoltarea-inteligentei-emotionale-2_26069700.jpg)

Foto: Freepik @maryna_auramchuk

În continuare, profesorul trebuie să explice elevilor că este un termometru special, ceva diferit de cel folosit de obicei pentru măsurarea temperaturii. Acest termometru măsoară emoțiile pe care le simți în acea parte a zilei petrecută în clasă.

Cum se face? Doar urmați acești pași:

- În orice moment, copiii pot cere profesorului permisiunea de a se ridica de pe scaun și de a merge în colțul clasei unde se află termometrul pentru emoții și de a-și exprima starea emoțională.

- Copilul trebuie să aleagă fotografia feței care reprezintă emoția pe care o simte în acel moment. Vei putea alege între foarte fericit, fericit, calm, nervos, trist sau furios.

- Ulterior, elevul trebuie să plaseze chipul reprezentând emoția sa pe termometrul pentru emoții. Cele mai ridicate temperaturi sunt cele care corespund celor mai negative emoții.

- Profesorul, dacă consideră că este potrivit, îl poate încuraja pe copil să explice celorlalți colegi de ce se simte așa.

Profesorul poate participa și el la această activitate, dând exemplu și împărtășind  cu elevii sentimentele și starea sa emoțională.

Cu acest exercițiu simplu, inteligența interpersonală și intrapersonală a copiilor poate fi întărită. În acest fel, ei devin conștienți de importanța exprimării și înțelegerii emoțiilor lor și ale celorlalți. Acesta este considerat un pas esențial pentru dezvoltarea corectă a copiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel