Tiparele moștenite de la mama. Daniela Gavankar explică cum îți influențează ele relația cu copilul: „Ești atât de înnebunită în această perfecțiune, încât ai contrazice pe oricine” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a adus în discuție o temă complexă: relația cu propria mamă și impactul acesteia asupra stilului de parenting. Psihologul și profesorul universitar Daniela Gavankar a oferit o analiză amplă despre cum moștenim tipare comportamentale din relația cu mama și cum le putem conștientiza pentru a decide ce păstrăm și ce schimbăm.

„Relația cu propria mamă este probabil cea mai importantă și ea modelează, de multe ori inconștient, stilul nostru de parenting. Cum putem să conștientizăm tiparele pe care le-am moștenit din această relație și să alegem ce păstrăm și ce schimbăm?” a întrebat Loredana Iriciuc.

„Ne uităm la noi și la aceste tipare atunci când avem momente de conștientizare”, explică Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

SURSA FOTO: freepik.com @vh-studio

În momentele de frustrare sau nemulțumire față de relația cu propriii copii, întrebările aparent simple dezvăluie rădăcini profunde: în care ne dăm seama că nu suntem mulțumiți de relația pe care o avem cu copiii noștri.

„În momentul în care începi să te întrebi «de ce fac asta? Îl iubesc pe copilul ăsta de nu mai pot. De ce fac asta? De ce mă preocupă atât de mult să fac mâncare și nu pot să îmi iau un pic de pauză când el plânge și e supărat și de ce nu pot să-i dau un pic de confort?»

Sigur că oricare ar fi întrebarea cu care vine un om la terapeut, de cele mai multe ori răspunsul este «acolo în copilărie», unde noi am învățat ce face o femeie, ce face un bărbat, ce face o mamă.

Și iată cum, ca generație, noi am văzut la mamele noastre multă muncă, sacrificiu, multă mâncare, curățenie, spălat, călcat și tot felul de treburi infinite.

Am preluat acest model de comportament și îl ducem în viețile noastre, înțelegând de acolo, de devreme din copilăria noastră, ce este important și ce trebuie să-i oferi unui copil și mai ales ce să-i ceri unui copil”, a mai subliniat Daniela Gavankar.

Citește și Mama autoritară vs. mama permisivă. Daniela Gavankar: „Ești MAMĂ sau MĂMICĂ! Ar trebui să pendulăm între acestea două” / VIDEO

Semnele evidente ale influenței materne

Întrebată care ar fi semnele clare ale influenței materne, Daniela Gavankar a precizat: „La un moment dat spui că deschizi gura și te trezești că vorbește mama. Se preiau foarte multe comportamente și din cele pozitive și din cele negative”.

Fie că sunt expresii clasice, fie că sunt obiceiuri mai subtile, majoritatea comportamentelor materne se transmit mai departe.

„Gândiți-vă că aproape noi, toți românii, toate femeile și în momentul în care devin mame și se lovește copilul, spunem «dă să pupe mama că trece».

La fel cum este exemplul ăsta cel mai evident și pe care toată lumea îl face, sunt o mulțime de alte exemple în care vedem că am preluat de la mame ce era important pentru ele și ce am văzut noi atunci că face o mamă.

Copiii n-au atâta înțelepciune încât să gândească dacă e bine sau e rău, e pozitiv sau negativ ce fac mamele. Ei asta văd, asta știu, asta interiorizează”, a mai explicat psihologul Daniela Gavankar.

Vezi și Daniela Gavankar, avertisment pentru mamele supraprotectoare: „Copilul nu vrea să cadă, nu vrea să ia notă mică, nu vrea să fie problemă! Să-l lăsăm să facă lucruri singur!” / VIDEO

Perfecțiunea modernă și deconectarea emoțională

SURSA FOTO: freepik.com @photosaint

Un aspect important abordat de psihologul Daniela Gavankar a fost tendința femeii moderne de a păstra toate aspectele vieții neschimbate după nașterea unui copil.

„Cine se uită la mine ar putea să spună «eu fac total diferit față de părinții mei». Dar, totuși, dacă te uiți în profunzime, sunt femei care sunt concentrate până la infinit pe curățenie, pe mâncarea cea mai bună, pe o exigență foarte mare și atunci tu vezi acolo care erau lucrurile foarte importante.

În momentul în care o femeie devine mamă, ăsta este un eveniment foarte important pentru natura noastră feminină, e darul nostru cel mai frumos.

Ori, femeia modernă vrea să introducă faptul că a devenit mamă și că se ocupă 24h din 24 de bebeluș în toată viața ei pe care și-o dorește să și-o păstreze la fel: curățenia să fie la fel, job-ul să meargă la fel, toate aspectele vieții să meargă la fel, în condițiile în care ea are un bebeluș în casă.

Asta nu se poate!

Atunci când ești înnebunită să păstrezi toate aspectele astea ale vieții tale neschimbate, dar ai 24 din 24h un bebeluș în brațele tale, practic, tu ce faci? Te ocupi de bebeluș - să-i faci băiță, să-i faci mâncare, să-l scoți la plimbare - dar în mintea ta rulează întotdeauna liste infinite, tot felul de treburi pe care le ai”, mai subliniază Daniela Gavankar.

Daniela Gavankar: „Când mintea ta este ocupată, atunci tu ce ratezi?”

SURSA FOTO: freepik.com @Bizon

„Ori când mintea ta este ocupată, atunci tu ce ratezi? Conectarea cu copilul tău!” evidențiază Daniela Gavankar.

Psihologul insistă că schimbarea tiparelor moștenite nu poate veni decât dintr-un moment de conștientizare profundă: 

„Nu poți să explici asta unei femei care nu este în punctul în care să înțeleagă asta. Trebuie să ai tu, ca mamă, un moment de conștientizare în care să-ți dai seama de asta. Altfel, ești atât de înnebunită în această perfecțiune pe care ți-o dorești să o păstrezi în viața ta, încât ai contrazice pe oricine: «Dar eu sunt o mamă care face, dar eu pot! Eu am putut să mă duc repede la serviciu, am casa cea mai frumoasă! Cu copilul meu mă joc cu el în toate felurile și stau cu el pe covor și în timpul ăsta eu pot să-mi trimit și mailuri și pot să fac și mâncare».

Dacă nu ești în punctul în care să prioritizezi conectarea cu copilul tău, atunci nici măcar nu poți să înțelegi. Sunt foarte multe femei care nu înțeleg: «care-i faza cu conectarea asta, că eu sunt toată ziua cu el».

Ești fizic, dar mental și emoțional nu ești!” conchide Daniela Gavankar.

URMĂREȘTE EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL: 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru

Lucruri pe care părinții trebuie să înceteze să le spună copiilor lor / FOTO: freepik.com@gorkairaundegi

Lucruri pe care părinții trebuie să înceteze să le spună copiilor lor

Copiii extrovertiți și introvertiți: Caracteristici și puncte forte / FOTO: freepik.com @andreykachailo

Copiii extrovertiți și introvertiți: Caracteristici și puncte forte

Psiholog Stanford: „Cel mai grozav lucru pe care îl putem face ca părinți” pentru a crește copii inteligenți emoțional / FOTO: freepik.com @noxos

Psiholog Stanford: „Cel mai grozav lucru pe care îl putem face ca părinți” pentru a crește copii inteligenți emoțional

pixel