Totul despre pubertate: Marile schimbări la copiii între 10 și 12 ani
Data publicării:
Între 10 și 12 ani, copiii trec de la copilărie la pubertate. Înseamnă că cresc și își încep călătoria către adolescență.

Un drum complex plin de schimbări importante care privesc sferele cognitive, fizice, sociale și emoționale. În acest articol, vă vom spune care sunt cele 5 mari schimbări care se întâmplă la copiii între 10 și 12 ani.

Ești curios să știi care sunt acestea? Tot ce trebuie să faci este să citești cu atenție acest articol.

2. Fotografie... (pexels-kampus-7423739_56573200.jpg)

Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Cele 5 mari schimbări la copiii între 10 și 12 ani

Între 10 și 12 ani, copiii își schimbă modul în care se relaționează cu semenii lor

În copilărie, prietenii sunt importanți pentru joacă și distracție. Dar până la vârsta de 10 ani, relațiile cu semenii devin mult mai complexe.

Între 10 și 12 ani, copiii își schimbă adesea prietenii. Ei trebuie să creeze un grup cu care să se poată identifica, să aibă încredere și să împărtășească idei, gusturi și hobby-uri. La această vârstă, grupul de prieteni devine un punct de referință și o sursă esențială de socializare și sprijin. Familia, în consecință, este pusă pe plan secund.

De obicei, până la vârsta de 10 ani copiii sunt suficient de independenți pentru a-și asuma responsabilitățile. De exemplu, reușesc să-și îndeplinească îndatoririle legate de treburile casnice și școlare chiar și fără supravegherea constantă a părinților și a profesorilor.

La 12 ani, totuși, copiii se simt mai în vârstă și își doresc mai multă independență. Ei simt nevoia să ia decizii în mod independent și să facă lucrurile pe cont propriu, fără a se simți controlați de adulți.

Apar schimbări fizice majore

Multe schimbări fizice apar în perioada cuprinsă între 10 și 12 ani. Corpurile copiilor se transformă treptat, iar micuții noștri trec de la a fi băieței și fetițe, la a deveni bărbați și femei.

Unele dintre marile schimbări la copii care apar la această vârstă sunt:

- Începe creșterea sânilor.

- Apare prima menstruație (în jurul vârstei de 12 ani).

- Dimensiunea testiculelor și a penisului crește.

- Schimbă timbrul și tonul vocii.

- Părul apare la pubis, față și axile.

- Pielea devine mai grasă.

- Transpirația și mirosul corporal se modifică.

Construcția identității și formarea personalității

O alta dintre marile schimbări la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani este aceea că copiii încep să își dezvolte identitatea și personalitatea prin căutarea unui „stil” care să-i definească. Pentru a face acest lucru, ei încep un proces de explorare și experimentare care îi determină să aibă diverse experiențe bazate pe gusturile, hobby-urile, interesele și gândurile momentului.

Mai mult, pe parcursul acestui proces, ei fac un exercițiu continuu de reflecție și revizuire a conceptului pe care îl au despre ei înșiși pentru a înțelege ce înseamnă pentru ei stima de sine.

Ei dezvoltă abilități morale

Până la vârsta de 10 ani, majoritatea copiilor nu pun la îndoială motivele acțiunilor lor. În general, ei respectă regulile impuse de adulți pentru că au acceptat să se supună voinței bătrânilor lor.

Cu toate acestea, după vârsta de 12 ani, acest lucru se schimbă. Copiii învață să reflecteze, să discute și să negocieze reguli. Reguli care vor fi respectate pentru că fac parte dintr-un acord, și nu pentru că ești obligat să faci asta de cei care reprezintă „autoritatea”.

În această etapă de creștere, copiii își dezvoltă capacitatea de a evalua dacă comportamentele lor sunt corecte sau greșite și de a cunoaște consecințele acțiunilor lor.

Despre marile schimbări la copiii între 10 și 12 ani...

Băieții și fetele cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani se schimbă foarte mult, atât fizic, cât și psihologic. Toate aceste schimbări nu sunt ușor de gestionat. Acest lucru face ca această etapă de dezvoltare să fie extrem de provocatoare.

Acest lucru este valabil și pentru părinți, care dintr-o dată trebuie să accepte că nu mai au un copil acasă, ci un adult mic gata să-și construiască



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel