Totul despre pubertate: Marile schimbări la copiii între 12 și 14 ani
Data publicării:
Între vârstele de 12 și 14 ani se produc transformări importante la nivel fizic, emoțional și social. Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu copiii tăi te ajută să-i însoțești în cel mai bun mod.

Cu toții avem noțiuni de bază despre ceea ce presupune adolescența și schimbările pe care aceasta le aduce; cu toate acestea, este o fază lungă care nu funcționează întotdeauna la fel. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani trec printr- o adolescență timpurie, care este o perioadă de schimbări și transformări enorme.

Această etapă începe cu pubertatea sau perioada de maturizare sexuală. În acest fel, minorii se află într-un limb între copilărie și tinerețe. Acest lucru le face dificil să-și găsească locul și nici să-și înfrunte evoluția fizică și psihică în cel mai bun mod.

Nici măcar pentru părinți nu este ușor să experimenteze acest proces alături de copiii lor și din acest motiv astăzi vă oferim câteva informații și sfaturi utile în acest sens. Nu te opri din citit!

Principalele modificări la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani

Evoluția care are loc în perioada adolescenței are loc pe mai multe niveluri, dar nu întotdeauna coincid în timp. Prin urmare, este posibil să vezi un copil cu un corp matur și un comportament încă copilăresc. Sau, dimpotrivă, foarte maturi psihic și cu dezvoltare fizică întârziată în comparație cu semenii lor.

În orice caz, acestea sunt principalele schimbări cu care se confruntă băieții și fetele în această etapă. domeniul de aplicare!

2. Fotografie... (pexels-max-fischer-5212653_39276600.jpg)

Fotografie de la Max Fischer/ Pexels

Fizicul în schimbare

Schimbările fizice care vin odată cu maturizarea sexuală sunt cele mai evidente. Așa-numita criză de creștere pubertală apare atât la băieți, cât și la fete.

La ambele sexe însă, creșterea părului corporal este evidentă, în special pe picioare, sub axile și în pubis. În cazul bărbaților, pe piept și față. În plus, pielea devine mai grasă și poate apărea temuta acnee juvenilă.

Toate aceste modificări sunt mediate de procese hormonale, determinate de hormonul de creștere, androgeni (la băieți), estrogeni și progesteron (la fete).

Modificări cognitive la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani

Copiii între 12 și 14 ani sunt deja în ultima fază de dezvoltare cognitivă: cea a operațiilor formale.

În acest moment, ei sunt deja capabili să folosească logica și abstracția, să facă raționamente complexe și să stabilească filozofii morale. În plus, ei pot contura gândirea critică care îi determină să pună la îndoială ceea ce este stabilit și să își creeze propria scară de valori.

Cu toate acestea, aceste abilități sunt încă în curs de dezvoltare și nu vor fi pe deplin stăpânite de copii până la sfârșitul adolescenței.

În cele din urmă, este important de menționat că în timpul adolescenței timpurii și creierul continuă să se dezvolte. Mai exact, unele regiuni, precum cortexul prefrontal, nu au terminat maturizarea, ceea ce are ca rezultat impulsivitate și tendința de a-și asuma riscuri.

3. Fotografie... (pexels-norma-mortenson-8457438_69218500.jpg)

Fotografie de la Norma Mortenson/ Pexels

Schimbări emoționale

Dacă copilul tău este la începutul adolescenței, cu siguranță vei fi de acord că aceasta este una dintre cele mai vizibile schimbări ale etapei.

La această vârstă, evenimentele sunt trăite cu o intensitate neobișnuită. Există o mare labilitate emoțională care îi poate duce de la euforie la tristețe fără niciun motiv aparent și este obișnuit să apară sentimente de neînțelegere.

Mediul imediat poate observa, de asemenea, că tânărul este de obicei iritabil și că tinde să se izoleze în unele ocazii. Aceste reacții emoționale sunt legate de schimbările hormonale legate de vârstă și pot fi greu de înțeles, chiar și pentru copilul însuși.

Citește și:

Totul despre pubertate: Marile schimbări la copiii între 10 și 12 ani



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel