Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
Nou-născuții încep să transpire din primele zile de viață. Imediat ce vin pe lume, ei sunt expuși într-un mediu complet diferit de cel din uter, iar temperatura exterioară, umiditatea și stimulii senzoriali pot determina nou-născutul să înceapă să transpire.
Nou-născutul poate transpira în special în circumstanțe particulare, de exemplu: în timpul alăptării, în perioade de stres, cum ar fi schimbarea scutecelor sau când sunteți îmbrăcat.
În realitate, totul este normal: capacitatea de a regla temperatura corpului prin transpirație este o funcție fiziologică fundamentală pentru nou-născut.
Transpirația pe capul unui nou-născut este deosebit de comună și poate speria părinții, dar în general nu este un motiv de îngrijorare.
De ce nou-născuții transpiră pe cap? Capul nou-născutului este una dintre principalele zone de dispersie a căldurii corporale deoarece la copiii foarte mici raportul cap-corp este mai mare decât la adulți.
Deoarece capul are o suprafață relativ mare și o circulație sanguină eficientă, transpirația este cel mai probabil să apară în această zonă.
Transpirația de pe cap poate fi cauzată și de contactul direct cu pături sau pălării prea fierbinți, așa că este important să vă asigurați că îmbrăcați nou-născutul corespunzător condițiilor de mediu.
În timpul somnului, corpul nou-născutului se angajează în procesul de reglare termică, iar transpirația este unul dintre mecanismele folosite pentru a menține temperatura ideală a corpului.
De asemenea, nou-născuții pot transpira în timp ce dorm din cauza căldurii generate de vise și de activitatea creierului. În plus, copilul tinde probabil să doarmă mereu pe aceeași parte a capului și acest lucru contribuie la creșterea temperaturii pernei.
Evident că este esențial să ne asigurăm că mediul în care doarme nou-născutul este răcoros și bine ventilat pentru a reduce riscul de supraîncălzire în timpul somnului.
Fotografie de la Esma Karagoz/ Pexels
Sudamina este o afecțiune comună a pielii la sugari și copii mici, ale căror glande sudoripare sunt încă în curs de dezvoltare. Se caracterizează prin apariția unor vezicule pe piele, în general din cauza blocării porilor transpirației.
Cele mai afectate zone sunt de obicei gâtul, pieptul, abdomenul și zona scutecului (în general în pliurile pielii). Sudamina nu este dureroasă sau periculoasă, dar poate provoca disconfort nou-născutului din cauza mâncărimii.
Cel mai bun lucru de făcut este să răciți și să uscați părțile iritate ale corpului, încercând să evitați situațiile care ar putea încuraja transpirația. Dacă este posibil, este o idee bună să ții copilul dezbrăcat, scoțându-i și scutecul și creând un mediu răcoros care previne transpirația excesivă. Băile în apă caldă cu amidon de orez sunt utile pentru ameliorarea mâncărimii.
Sudamina poate fi ușor confundată cu a șasea boală (care este însă caracterizată printr-o erupție pe scară largă care apare după o febră). În schimb, transpirația se manifestă cu bule mari cât un cap de ac, care au o parte centrală abia vizibilă și în relief, înconjurate de un halou roșu, însoțite de foarte multe ori de o mâncărime supărătoare.
După ce am stabilit că transpirația este normală chiar și la nou-născuți, este întotdeauna important să cereți sfatul medicului pediatru dacă nou-născutul: are febră, dacă transpiră foarte mult chiar și la temperaturi confortabile, simptomele persistând câteva zile, dacă apare neobișnuit de transpirat pe anumite zone ale corpului, chiar și la temperaturi confortabile, dacă are episoade frecvente de apnee în somn, dacă are debitul de urină redus, dacă transpiră în timpul hrănirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...