Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
La vârsta adultă, unii copii aleg să se distanțeze de părinți, în timp ce alții își întăresc relațiile cu aceștia.
Într-un articol publicat pe site-ul Your Tango, jurnalista Zayda Slabbekoorn, specialistă în psihologie, dezvăluie trei trăsături comune ale părinților care păstrează legături strânse cu copiii lor chiar și atunci când aceștia ajung adulți.
Sursa foto: freepik.com@shurkin_son
Citește și Semne că ai fost crescut de părinți care se așteaptă să le plătești pentru copilăria ta
Slabbekoorn subliniază, în deschiderea articolului, că într-o dinamică familială adesea complexă și, uneori, toxică, trăsăturile pozitive pe care le au părinții care rămân aproape de copiii lor adulți nu sunt la fel de frecvente cum s-ar putea crede.
Confianța este o trăsătură importantă a părinților care păstrează legături strânse cu copiii lor.
„Prin celebrarea sinceră a realizărilor copiilor lor și lăsând loc recunoașterii, părinții sănătoși pot rămâne aproape de copiii lor adulți, fiind siguri de propriile lor succese ca părinți, mai degrabă decât să încurajeze o dinamică competitivă toxică între adulți", explică Zayda Slabbekoorn, potrivit Parents.fr.
Sursa foto: freepik.com@shurkin_son
Citește și Este mama ta toxică? Experții dezvăluie semnele la care trebuie să fii atent
Comunicarea este una dintre cheile care permit părinților să păstreze legături puternice cu copiii lor pe măsură ce aceștia cresc.
„Părinții sănătoși, care comunică deschis, sunt capabili de încredere, sinceritate și inteligență emoțională, nu lasă resentimentele să persiste.
Ei abordează conflictele din față, acționează cu vulnerabilitate, fără a judeca și transmit copiilor un sentiment de încredere care le permite să își apere interesele", precizează specialistul.
În al treilea rând, Zayda Slabbekoorn vorbește despre sfaturile pe care părinții le dau copiilor lor. Dacă le oferă cu prudență, aceștia au, conform specialistei, mai multe șanse de a păstra legături puternice cu copiii lor.
„Desigur, cei mai buni părinți sunt dispuși să își împărtășească experiențele și sfaturile atunci când este justificat.
Totuși, a da sfaturi nesolicitate nu face decât să alimenteze frustrarea copiilor adulți care doresc să se exprime", subliniază specialistul în psihologie.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.