Trei metode eficiente pentru a evita colicile la sugari
Data publicării:
Nimic nu face o mamă mai disperată decât plânsul copilului ei. Iar plânsul este unul dintre cele mai imediate efecte ale colicilor nou-născuților, care se manifestă printr-un geamăt continuu fără o cauză aparentă.

Unul dintre principalele mituri legate de colici este acela că este cauzat de faptul că bebelușul bea lapte formula din biberon. În schimb, pot apărea și în cazul alăptării, dar evident, în comparație cu acesta din urmă, laptele din biberon generează o cantitate mai mare de aer.

Indiferent de tipul de lapte, colicile apar atunci când nou-născutul înghite aer în timpul hrănirii. Aerul se oprește apoi în burtă, provocându-i o mare suferință. Acest disconfort atinge de obicei apogeul seara, ceea ce poate pune nervii oricărei proaspete mamici.

De fapt, la nivel clinic, medicii pediatri definesc colica bebelușului ca fiind manifestarea plânsului care durează cel puțin trei ore pe zi, timp de trei zile pe săptămână, timp de trei săptămâni la un bebeluș sănătos, bine hrănit.

Colica la nou-născuți este foarte frecventă

Statisticile pediatrice arată că gazele sunt cauza a 30% din cazurile de colici. Și 15-40% dintre copii suferă de aceasta în primele patru luni de viață. Începând cu luna a patra problema se rezolvă spontan.

Modul în care nou-născutul este hrănit este cu siguranță unul dintre factorii decisivi în apariția disconfortului. Vorbim despre poziția mamei și a bebelușului, despre modul în care bebelușului i se dă sânul sau biberonul: ideal este ca mama să stea confortabil și liniștită, iar copilul să fie semi-înclinat în momentul hrănirii.

3 tehnici pentru a evita colicile bebelușului

Îngrijirea zilnică a unui nou-născut poate fi foarte obositoare. Prin urmare, mulți părinți, când își termină de hrănit copilul, abia așteaptă să-l bage în pătuț odată ce acesta a adormit. Și aceasta este tocmai prima greșeală. Chiar dacă bebelușul tău este pe cale să adoarmă, este esențial ca el să elimine aerul. Așadar, iată trei tehnici care vă pot fi de mare ajutor.

2. Fotografie... (bebelus-care-plange--asteptarea-progresiva_29712400.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ PEXELS

Bate-l pe umeri

Pentru a te asigura că nou-născutul elimină aerul, este important să-l ții în brațe astfel încât burta lui să se sprijine pe umărul tău. Odată ce se află în această poziție, cu palma, dă-i bătăi ușoare pe spate pentru a-l ajuta să elimine gazul. 

De asemenea, este recomandat să alternezi bătaia pe spate cu mișcări circulatorii ale palmei. În acest fel copilul va expulza aerul și se va relaxa. Prin urmare, îi va fi mai ușor să adoarmă odată ce a eructat.

Mișcă-i picioarele

Dacă după ce îl mângâi pe spate îl atingeți pe burtă și se simte lejer umflat vă sfătuim să întindeți copilul pe o suprafață plană, cum ar fi patul dvs. de exemplu, și să-i flexați brațele și picioarele de vreo zece ori.

De asemenea, poți să întinzi un picior și să-l flexezi pe celălalt, de parcă ar merge pe bicicletă. O altă opțiune este să miști ambele picioare în sensul acelor de ceasornic.

Această mișcare de îndoire stimulează intestinele și ajută la eliminarea gazelor cauzate de aportul de lapte. Este echivalent cu exercițiul sănătos pe care noi adulții îl facem după ce mâncăm pentru a-l digera.

3. Fotografie... (limba-in-afara-la-bebelusi_69941700.jpg)

Foto: Andreea Piaquadio/ Pexels

Masajul burții

De asemenea, masajele burticii ajută nou-născutul să elimine gazele care provoacă colice. Îi poți mângâia burtica cu mișcări circulare blânde sau în sus. S-a dovedit că masajele făcute în sensul acelor de ceasornic ameliorează colicii.

Dacă cu aceste tehnici nu îți poți ajuta copilul să depășească durerile provocate de colici, este posibil să fii nevoit să apelezi la medicamente folosite pentru aceste situații. 

Cel mai bun lucru este să vă adresați medicului pediatru pentru a prescrie medicamentele împotriva colicilor de care copilul dumneavoastră are nevoie. Ele se administrează în general înainte de hrănire. Acest lucru îl va ajuta să expulzeze aerul și să prevină apariția colicilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel