Trenduri în parenting care obosesc părinții
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
În lumea contemporană, parentingul modern a evoluat sub influența ideilor din psy‑chologie și neuroștiințe, dar și a presiunii mediilor sociale.

Însă pentru mulți părinți, aceste tendințe se transformă în surse de stres, vinovăție și suprasolicitare.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Citește și Cinci comportamente care întăresc conexiunea emoțională cu copilul

Presiunile parentingului „ideal”

Părinții sunt tot mai atenți la mesajele despre parentingul perfect: să fii mereu calm, să gătești hrănitor, să meditezi împreună cu copilul, să stai de vorbă fără ecrane, să construiești instrumente didactice în casă.

Totul pentru o educație cât mai perfectă. În realitate, această cerință amplifică oboseala mentală și sentimentul că „nu fac destul”, ideal, totuși, inabordabil în fața zilelor pline.

Montessori în spațiul de joacă

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Crearea unui „colț calm” cu pietre senzoriale, mobilă atent alesă, spațiu zen: intenția e bună. Dar când copilul aruncă totul, ignoră decorul și lipsește echilibrul, părintele se frustrează. Jocul nu ține cont mereu de idealuri estetice.

 

Vezi și Așa arată părinții care își cresc copiii cu o atitudine pozitivă și le dezvoltă stima de sine: Lucrurile pe care le fac diferit de ceilalți

Rutine wellness care devin povară

Yoga pentru bebeluși, masaje făcute perfect și băi line cu apă exact la 38°C, toate prezentate ca ritualuri vindecătoare. În realitate, copilul plânge, nu cooperează, iar părintele e epuizat. Ce trebuia să fie relaxant devine o sursă de anxietate.

Supra-analiză emoțională obsesivă

Interpretarea fiecărui tip de plâns ca fiind un semnal specific, „disfuncție senzorială” sau „criză controlată”. Presiunea de a reuși interpretarea plânsului crește stresul și diminuează instinctul intuitiv al părintelui.

Vezi și Acest stil de parenting este cheia succesului școlar



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Ce nu-ți spune nimeni despre parenting

Deși toți afirmă că e greu să fii părinte, adevăratele...



Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Ce trebuie să facă orice părinte ACUM pentru a preveni răpirea copilului? Cazul Mariei readuce în atenție pericolul real al disparițiilor micuților

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

pixel