Trucul pentru copiii tăi de a-și îmbunătăți performanța școlară. Psiholog: „Poate avea efecte mult mai benefice decât alte soluții costisitoare”
Data publicării:
Vrei să faci ceva pentru a-ți ajuta copiii să se descurce mai bine la școală? 

Un truc simplu și eficient pentru îmbunătățirea performanței școlare a copiilor noștri este să le dezvoltăm plăcerea de a citi. Aceasta este concluzia psihologului Alberto Soler, care susține că această măsură simplă poate avea efecte mult mai benefice decât alte soluții costisitoare sau complexe.

Psihologul își susține argumentul pe baza unor cercetări, inclusiv cele efectuate de Fundația Bofill. Potrivit acestor studii, copiii care citesc acasă alături de părinții lor obțin cu jumătate de notă mai mult decât cei care nu fac acest lucru. Astfel, aceasta se dovedește a fi una dintre cele mai eficiente măsuri pe care părinții le pot lua pentru a-și ajuta copiii în îmbunătățirea performanței școlare. Mai mult decât atât, această strategie are avantajul de a fi mai eficientă chiar decât monitorizarea strictă a activităților școlare.

Aproximativ 20% dintre elevi întâmpină dificultăți în înțelegerea lecturii, iar acest aspect este strâns legat de problemele de eșec școlar. Prin urmare, dezvoltarea plăcerii de a citi poate juca un rol important în combaterea acestor dificultăți și în îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor. Este o măsură simplă și accesibilă pe care fiecare părinte o poate adopta pentru a-și sprijini copiii în parcursul lor educațional.

„Dacă citești, ei citesc”

SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages

Cercetările efectuate au evidențiat că micuții care provin din medii defavorizate, care obțin rezultate academice remarcabile, au un talent deosebit pentru citit, așa cum explică psihologul Soler. În acest context, el subliniază că fiecare inițiativă adoptată a avut ca scop îmbunătățirea abilităților de lectură ale acestor copii, ceea ce s-a tradus printr-o creștere generală a performanței lor școlare. Cu toate acestea, Soler atrage atenția asupra unui aspect esențial: lectura trebuie să fie percepută ca o plăcere, ca o activitate plăcută care să captiveze atenția și să aducă beneficii în viața de zi cu zi. Dacă lectura devine o obligație impusă copiilor de alții, nu va contribui semnificativ la progresul lor.

Într-o notă similară, psihologul face referire la cunoscuta campanie „Dacă citești, ei citesc” și consideră că aceasta exprimă cu precizie esența lucrurilor. El crede că dacă copiii văd că ne bucurăm de lectură și alegem să dedicăm timpul liber acestei activități, este foarte probabil ca ei să ia decizii similare în viitor. Astfel, plăcerea noastră de a citi poate să inspire și să modeleze comportamentul de lectură al celor din jur și, în special, al copiilor noștri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Învață-ți copilul să tacă 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele. Foto: @freepik/ warnakacreations

Învață-ți copilul să tacă: 6 situații în care tăcerea este mai puternică decât cuvintele

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog / FOTO: freepik.com @maxlupascu

Afirmația pe care toți părinții ar trebui să o spună copilului lor, conform unui psiholog

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Foto: Freepik @prostooleh

Învață-ți copilul să recunoască un prieten fals: O lecție completă

pixel