Un expert în creierul copiilor descrie ceea ce simte un copil la sosirea unui frate sau o soră: „NU e gelozie!”
Data publicării:
Un expert în creierul copiilor descrie ceea ce simte un copil la sosirea unui frate sau o soră.

Potrivit lui Álvaro Bilbao, neuropsiholog și expert în creierul copiilor, atunci când un nou frate sau soră intră în viața unei familii, copiii mai mari pot experimenta un sentiment distinct numit „dor de mamă”, care este diferit de gelozie.

Acest dor de mamă nu este provocat de o simțire directă a amenințării din partea noului membru al familiei, așa cum este cazul geloziei, ci mai degrabă este legat de schimbările în atenția și disponibilitatea mamei.

Bilbao subliniază că acest sentiment poate apărea într-un fel sau altul, fie mai devreme, fie mai târziu.

Potrivit specialistului în neuroștiințe și psihologia copilului, copiii pot dezvolta acest dor de mamă din cauza modificărilor în disponibilitatea mamei, care nu mai poate fi la fel de prezentă pentru ei ca înainte. Este mai mult un sentiment de pierdere a atenției și conexiunii cu mamă, decât o reacție directă la prezența noului membru al familiei.

Ce putem face pentru a-i limita efectul?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Pentru a minimiza impactul sentimentului de „dor de mamă” generat la copilul mai mare de venirea unui nou frate sau soră acasă, există diverse tactici și obiceiuri pe care le putem adopta.

Álvaro Bilbao recomandă șase strategii, unele preventive, iar altele pot fi aplicate după venirea copilului acasă. Acestea includ:

Fii pregatit

Álvaro Bilbao explică că multe mame, aproape toate, iubesc atât de mult primul lor copil, încât sunt 100% convinse că, atunci când vine pe lume un nou frate sau soră, cel mai mare va rămâne la fel de important în viața lor și vor face tot posibilul să se simtă la fel de iubiți ca și înainte.

Cu toate acestea, adaugă el, „instinctul matern este atât de puternic încât există momente în care mama își concentrează toată atenția asupra nou-născutului”.

Pregătirea și înțelegerea acestui lucru reprezintă un prim pas esențial pentru a fi pregătit să faci față cu succes acestei schimbări în dinamica familială, care implică venirea unui nou născut într-o casă în care există deja un copil.

Joacă în echipă

Álvaro Bilbao subliniază importanța jocului în echipă între părinți. El explică că rolul tatălui este esențial în acest proces. Nu doar că tatăl trebuie să ofere mamei momente de respiro, ci trebuie să se implice activ în îngrijirea copilului mai mare atunci când mama este ocupată cu nou-născutul.

De asemenea, tatăl trebuie să acorde atenție și să îngrijească nou-născutul pentru a permite mamei să petreacă timp de calitate cu copilul mai mare.

Căutați timp exclusiv de atenție

Al treilea sfat pe care îl oferă Álvaro Bilbao pentru a minimiza impactul dorului de mamă este să acorzi timp exclusiv și atenție celui mai mare copil.

„Încearcă să dedici cât mai mult timp și atenție fratelui sau surorii mai mari, iar dacă este posibil, să le oferi atenție exclusivă”, spune el. „O poveste de 20 de minute, o plimbare de jumătate de oră în parc sau câteva momente de râs și joacă în pat doar cu el sau ea pot face minuni pentru un copil care simte lipsa atenției”.

Nu exclude

În al patrulea rând, Álvaro Bilbao subliniază importanța de a nu exclude copilul mai mare. „Încercați să-l implicați pe cel mai mare în toate activitățile pe care le desfășurați cu copilul, atât timp cât este interesat”, remarcă el.

Bilbao oferă două exemple pentru a ilustra acest punct. „Chiar dacă într-un moment dat poate prefera să se distreze pe cont propriu, până atunci... să-l ajute pe frățior să facă baie sau să-i citească o poveste împreună cu el îl face întotdeauna să se simtă mai bine decât să se simtă exclus”, argumentează el.

Nu te simți vinovat

Sentimentul de vinovăție poate apărea frecvent și insistă să fie resimțit. Este ca și cum ar bate la ușă neîncetat. Totuși, depinde foarte mult de atitudinea noastră mentală dacă permitem acestui sentiment să intre și să ne influențeze într-un mod mai mult sau mai puțin negativ.

„Poate să apară în momente de criză, cum ar fi atunci când copilul este bolnav sau are colici. Cu toate acestea, este important să înțelegem că, mai devreme sau mai târziu, toți părinții ajung să conștientizeze că există momente când trebuie să acorde mai multă atenție noului membru al familiei. Este ceva absolut normal”, explică Álvaro Bilbao.

Recunoașteți emoțiile copilului

Álvaro Bilbao oferă al șaselea sfat pentru a gestiona sentimentul de dor de mamă, care este probabil cel mai relevant în contextul unei educații respectuoase: să recunoaștem și să legitimăm emoțiile copiilor, inclusiv ale fraților și surorilor mai mari.

„După ce trecem peste acele momente dificile, este important să-i spunem copilului mai mare că ne-am dat seama că vrea să ne comunice ceva sau să fie alături de noi și să ne deschidem brațele pentru a-i oferi îngrijire și afecțiune”, ne îndeamnă neuropsihologul. „Este la fel de important să ne dedicăm atenția în acest moment, precum este să îi oferim înțelegere ulterior”, concluzionează el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel