Un obicei simplu care îi ajută pe adulți sau pe copii să doarmă mai mult și mai profund: purtarea șosetelor!
Data publicării:
O odihnă bună este esențială pentru a ne simți bine, pentru a recupera energie și, în general, pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Totuși, pentru ca somnul să fie de calitate, există anumite cerințe pe care trebuie să le respectăm, cum ar fi să ne asigurăm că dormim la orele recomandate.

Cu toate acestea, din diverse motive, uneori ne este mai greu să adormim la culcare sau, odată adormiți, ne trezim în mijlocul nopții și petrecem mult timp fără să reușim să adormim din nou.

Potrivit unui expert în somn, există o soluție simplă care ne-ar putea ajuta să prevenim ambele situații, și aceasta constă într-un obicei simplu: purtarea șosetelor.

Dr. Chelsea Perry de la Sleep Solutions, citată de bebesymas.com, explică faptul că, deși inițial am crede că purtarea șosetelor ne ajută doar să ne menținem picioarele calde, acest obicei trimite de fapt un semnal special creierului nostru.

„Încălzirea picioarelor trimite un semnal către creier pentru a reduce temperatura centrală”

Într-un interviu, expertul explică faptul că, atunci când suntem pregătiți de somn, temperatura corpului nostru scade treptat, semnalizând creierului că este timpul să dormim. Purtarea șosetelor declanșează un proces numit vasodilatație distală, care îmbunătățește circulația sângelui și reduce temperatura centrală a corpului.

„Încălzirea picioarelor trimite un semnal către creier pentru a reduce temperatura centrală, indicând astfel că este timpul să te odihnești”, explică Dr. Perry, care este, de asemenea, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului și al Academiei Americane de Medicină Dentară a Visului.

Acest semnal ne ajută să adormim mai repede și să rămânem relaxați, facilitând un somn mai profund, deoarece contribuie la menținerea unei temperaturi corporale stabile pe parcursul nopții.

„Un mediu cald și constant pentru picioare poate reduce întreruperile și poate face somnul mai continuu”, subliniază Dr. Perry.

Dacă nu-mi place să port șosete?

Dacă nu ați purtat niciodată șosete în pat, adoptarea acestui obicei s-ar putea să vi se pară puțin dificilă. Pe de altă parte, există persoane pentru care senzația de a dormi cu șosete este neplăcută și, în loc să le ajute să adoarmă, poate avea efectul opus.

Indiferent de situația dumneavoastră, dacă purtarea șosetelor nu este o opțiune viabilă, există și alte măsuri pe care le puteți încerca, recomandate de dr. Perry și alți experți în somn.

Printre acestea se numără: o baie caldă înainte de culcare, așezarea unei sticle cu apă caldă în pat pentru câteva minute înainte de culcare sau adăugarea unei pături în zona picioarelor, astfel încât căldura să fie mai bine păstrată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...



Cele mai noi articole

Cum să stabilești limite: Un abecedar pentru părinți

Limitele sunt un act de autoîngrijire, nu de egoism.

Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Înțelepciunea unei bunici rămâne cu noi pentru toată...


Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

pixel