Ce facem cu ”plocoanele” pentru profesori? Se mai dau? Oana Moraru: ”Învățătoarea care face asta este o țoapă”
Pe măsură ce ai crescut, probabil că, de câteva ori (sau de mai multe ori), ai făcut o listă mentală cu modurile în care vei fi un părinte mai bun. Îți notezi lucrurile pe care părinții tăi le fac și promiți că nu vei face niciodată aceleași greșeli când vei avea propriii copii, fiind absolut sigur că vei respecta această promisiune.
Apoi, când ai copii, descoperi că a evita unele dintre aceste comportamente nu este la fel de ușor cum părea. Te surprinzi făcând aceleași lucruri fără să îți dai seama, iar apoi vin sentimentele de vinovăție și frustrare.
Suntem oare condamnați să repetăm greșelile părinților noștri sau există o cale prin care putem deveni părinții pe care am sperat întotdeauna să fim?
Într-un episod recent al podcastului Relații deschise: Transformarea împreună, psihiatrul de la Harvard, Dr. Frank Anderson, a împărtășit gazdei Andrea Miller secretul pentru a deveni un părinte mai bun decât au fost părinții tăi pentru tine, notează Your Tango.
SURSA FOTO: freepik.com @Bizon
Anderson recunoaște că și el s-a confruntat cu această provocare. Deși este psihiatru instruit la Harvard, a simțit că nimeni nu ar trebui să știe mai bine decât el cum să evite repetarea greșelilor părinților săi.
„Să ajung acasă și să repet ceea ce mi s-a făcut a fost umilitor”, spune el. „Vreau să spun, motivul pentru care am vrut să am copii a fost să le ofer o experiență diferită de cea pe care am trăit-o eu în copilărie, nu-i așa? Acesta era scopul. Și apoi să descopăr că repet exact ceea ce mi s-a făcut mie a fost... nimic nu putea fi mai rău.”
„Din experiența mea”, explică el, „oricine a fost traumatizat poartă cu sine energia victimei, dar, în același timp, absoarbe și energia agresorului.”
Prin urmare, Anderson subliniază: „Dacă nu îți recunoști energia agresorului – partea ta umbroasă, oricum ai vrea să o numești – vei ajunge să o repeți. Asta e esențialul.”
Singura modalitate de a rupe ciclul nesfârșit al traumei intergeneraționale este să recunoști și să accepți acest adevăr.
Anderson înțelege cât de dificil este să pui capăt acestui tip de ciclu. Chiar dacă este un expert în traume, spune că a fost greu de gestionat chiar și pentru el.
„Poate că am studiat la Harvard”, mărturisește el, „și sunt expert. Dar reacționez la propria mea traumă la fel ca toți ceilalți.”
SURSA FOTO: freepik.com @arcadesign
„Am considerat că este esențial să fiu deschis și sincer atât cu privire la ceea ce am făcut, cât și la ceea ce mi s-a făcut”, continuă Anderson, „pentru că, în opinia mea, nu ne putem vindeca până nu recunoaștem ambele părți din fiecare dintre noi”.
Odată ce înțelegi acest lucru la nivel intelectual, adaugă Miller, poți începe să lucrezi cu el.
„Pentru mine, se reduce întotdeauna la întrebarea: cum pot fi responsabil? Apoi, trebuie să găsești aceeași iertare și compasiune pentru tine, așa cum ai reușit să le găsești pentru părinții tăi, deoarece acest lucru este extrem de vindecător.”
Anderson subliniază: „Fiecare moment ne oferă o oportunitate de a repeta, de a reprima sau de a repara.”
Toată lumea are capacitatea de a evolua și de a progresa. Poți începe să fii un părinte mai bun pentru copilul tău devenind, mai întâi, un părinte mai bun pentru tine însuți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Identificarea talentului unui copil este una dintre...
Unii copii par să nu...