Vaccinul: cum îi liniștiți pe copiii care se tem de injecție? Opinia unui pediatru
Data publicării:
Vaccinarea este un moment de care copiii se tem adesea. Andreas Werner, medic pediatru și președinte al AFPA (Association Française de Pédiatrie Ambulatoire - Asociația Franceză de Pediatrie Ambulatorie) ne oferă sfatul său cu privire la modul de a-i liniști pe cei foarte mici.

Deși esențiale, vaccinările sunt rareori o plăcere pentru copii. Trebuie spus că vederea unui ac și senzația de a fi ciupit nu sunt niciodată plăcute pentru ei.

Mai ales că, de la 1 ianuarie 2018, toți copiii născuți după această dată trebuie să aibă 11 vaccinuri diferite (difterie, tetanos, poliomielită, tuse convulsivă, haemophilus influenzae b, hepatită B, meningococ C, pneumococ, rujeolă, oreion și rubeolă).

Citește și Dacă sunteți un părinte stresat este posibil să fie din cauză că practicați metoda ASTA

Jocul distragerii atenției

Prin urmare, medicii trebuie să își folosească imaginația pentru a încerca să îi liniștească pe copiii temători. Andreas Werner, medic pediatru din Germania și președinte al AFPA (Association Française de Pédiatrie Ambulatoire), explică:

„Pentru mine, controlul la vârsta de 6 ani este un control important, așa că, după consultațiile mele, ei aleg întotdeauna un mic tatuaj. Între timp, îi vaccinez.

Și adaugă:

„Vă promit că sunt 3 copii din 4 pe care îi întreb după aceea dacă pot face vaccinul, care nu și-au dat seama că l-am făcut deja cu 5 minute în urmă”.

Pentru specialist, construirea încrederii copilului depinde și de modul în care se comportă medicul: „Evident, dacă faci mare tam-tam în legătură cu injecția, apoi introduci ușor acul și nu distragi puțin atenția copilului, acesta va fi speriat”.

Andreas Werner subliniază, de asemenea, că „copiii mai mari, de la 9 luni, sunt interesați de mediul înconjurător, așa că în cabinetul meu am pus o mulțime de lucruri, cum ar fi telefoane mobile, accesorii care fac zgomot și creioane, și sunt interesați”, potrivit Parents.fr.

Ce se întâmplă cu bebelușii?

Bebelușii sunt o problemă diferită. Riscul nu este neapărat că se vor speria, ci mai degrabă că vor începe să gesticuleze și să plângă din cauza unei dureri cu care nu sunt neapărat obișnuiți.

După cum explică Andreas Werner: „Important pentru bebeluși este să facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu au dureri, așa că le putem da să bea o soluție de zahăr chiar înainte, în timpul și după procedura dureroasă”.

Potrivit acestuia, această tehnică „va provoca o injecție de endorfine în creier, deoarece zahărul, pentru ei, este gustul fericirii, ceea ce reduce semnificativ durerea și, de asemenea, scurtează semnificativ durata plânsului.

Acest lucru se poate face cu o sticluță de apă și zahăr pentru bebelușii care nu sunt alăptați, altfel se poate face la sânul mamei”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel