Vârsta de 3 ani, o fază fantastică de creștere
Data publicării:
Limbajul, motricitatea, imaginația și simțul timpului, gestionarea fricilor și fobiilor, socializarea la grădiniță... iată câteva dintre numeroasele realizări ale copiilor la vârsta de 3 ani.

Pentru mulți copii, reperul de 3 ani reprezintă o fază de consolidare și relativă liniște în comparație cu conflictele emoționale din anul precedent și „lupta” furtunoasă pentru identitate din perioada de la 4 la 6 ani. În această fază micuțul pare mai capabil să tolereze separările de figurile de referință și începe să-și demonstreze clar caracterul.

Noi reguli la școală

Intrarea la grădiniță, care are loc adesea în jurul acestei vârste, reprezintă o mare schimbare în viața părinților și a copilului care, de fapt, se va confrunta cu o tranziție importantă către autonomie și socializare. Va trebui să învețe să împartă atenția profesorului cu ceilalți, să urmeze reguli noi, să rămână în grup, să-și aștepte rândul pentru a folosi jocurile... Copilul are nevoie de timp pentru a se adapta la noua situație și, prin urmare, va fi important să-l lași să trăiască această experiență fără a-l forța sau a-l grăbi să învețe noile reguli sociale.

Eu și ceilalți

De obicei, la această vârstă copilul este deosebit de atras de jocul interactiv cu semenii, chiar dacă nu are încă abilitățile de a împărtăși reguli. Poate avea mulți prieteni și își poate alege preferații; este din ce în ce mai clar diferențele fizice dintre bărbați și femei și este intrigat de acestea. De asemenea, este capabil să citească mai bine semnalele celeilalte persoane, să-i înțeleagă stările emoționale și să se pună în locul lui, demonstrând primele forme de empatie și simțul responsabilității și colaborării (de exemplu consolarea și oferirea unei jucării unui copil care strigă). 

Părinții se așteaptă, de asemenea, la un comportament mai matur, iar comportamentul rău capătă o semnificație mai mare: va fi important să eviți pedeapsa sau furia și, în schimb, să-i dai copilului ocazia să-și înțeleagă greșelile și să le repare.

Sensul timpului

Chiar și simțul timpului se maturizează, iar unele cuvinte indică clar un „înainte” (ieri) și un „după” (mâine), la fel cum sunt mature conceptele de sus și dedesubt, aproape și departe. Copilul este din ce în ce mai curios și împărtășește și dorința de a înțelege și descoperi corelațiile dintre evenimente. Întrebările sale despre funcționarea lucrurilor („Cum se aprinde becul?”), despre evenimentele vieții (naștere, moarte) sau despre motivul anumitor fenomene („De ce plouă?”) trebuie luate întotdeauna în serios și niciodată ridiculizat.

Abilități motorii

Abilitățile motrice (alergarea, săritura, mersul pe bicicletă fără pedale...) sunt variabile și depind atât de caracteristicile individuale, cât și de experiențele trecute pe care le-a avut fiecare copil în mișcare în spații mari și sigure. În această fază, cel mai bine este să minimizați interacțiunea cu ecranele și instrumentele digitale (care să fie utilizate împreună cu un adult în orice caz) și în schimb să încurajați activitățile de mișcare în grup, care sunt, de asemenea, importante pentru dezvoltarea simțului colaborării și responsabilității.

La această vârstă, cel mic probabil știe să se dezbrace și începe să se îmbrace singur, știe să mănânce folosind o lingură și o furculiță, știe să țină un creion în poziția corectă și îi place să deseneze linii verticale, orizontale și curbe cu creioane colorate. și creioane colorate.

Limbajul și imaginația

Limbajul este bine înțeles (propoziții mai complexe, folosirea pronumelor, verbelor și adjectivelor) și asta îi permite micuțului să exprime ceea ce gândește și simte, reducând frustrarea pe care a simțit-o atunci când nu a putut pronunța cuvintele. Copilul înțelege povești simple, își spune numele și vârsta, identifică toate obiectele și imaginile cele mai comune, își amintește melodiile muzicale simple și le poate fredona în rimă. 

Chiar și imaginația este din ce în ce mai bogată și micuțul își poate crea reprezentări mentale ale relației sale cu ceilalți și ale diferitelor aspecte ale lumii. Jocurile fantezie și jocurile de schimb de roluri sunt, de asemenea, îmbogățite: „Să spunem că eu sunt tata și tu ești fetița”.

Temeri și fobii

Abilitatea de a folosi imaginația aduce cu sine și frici și fobii atunci când copilul trebuie să se confrunte cu aspecte ale experienței asupra cărora simte că nu are control sau care îl pot îngrijora. La această vârstă, de fapt, în ciuda faptului că știe să distingă ceea ce este real de ceea ce nu este, micuțul oferă ficțiunii și fanteziei posibilitatea de a se materializa („Dacă vine lupul acum?”; „Hai, fă magie!”). Va fi util să nu ignori aceste temeri, ci să le accepti fiind înțelegător și afectuos și să-l încurajezi să le depășească folosindu-și imaginația (de exemplu, un obiect magic care alungă monștrii).



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari
Tagurile articolului: copil 3 ani  dezvoltare  varsta 3 ani 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel