Ziua Păcălelilor: Aflați de ce se sărbătorește pe 1 aprilie
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
Această zi se sărbătorește pe 1 aprilie în fiecare an și este cunoscută ca acea zi în care oamenii fac farse farse între ei.

Din punct de vedere istoric, ziua a apărut după ce Papa Grigore al XIII-lea a adoptat calendarul gregorian în 1582 și a propus ca noul calendar să înceapă pe 1 ianuarie, iar Anul Nou să fie sărbătorit spre sfârșitul lunii martie.

Totuși, schimbarea calendarului de la Julian la Gregorian a început pe 1 aprilie, ceea ce a devenit cea mai larg acceptată cauză pentru onorarea acestei zile.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Deși mulți au refuzat să accepte schimbarea și au continuat să folosească calendarul Julian, Franța a fost prima țară care a adoptat și folosit noul calendar.

Citește și 1 aprilie, Ziua Păcălelilor: Beneficii și riscuri pentru copii. Expert în educație: „Nu au capacitatea de a distinge între o glumă inofensivă și una potențial dăunătoare!”

Astfel, legenda spune că cei care nu au urmat noul calendar au fost considerați „naivi” și au fost făcuți să fie ridiculizați de către cei care l-au adoptat.

Ziua este plină de glume și râsete și este acea zi din an când oamenii pot scăpa cu aproape orice, deoarece totul este luat în spiritul glumei. Totuși, exagerarea cu farsele și glumele nu este deloc recomandată.

Istoria și Originea Zilei Păcălelilor 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Ziua Păcălelilor de Aprilie este sărbătorită de secole, dar originile exacte rămân un mister. O teorie sugerează că datarea acestei zile ar putea fi legată de anul 1582, când Franța a trecut de la calendarul Julian la calendarul Gregorian, mutând începutul noului an de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Drept rezultat, cei care au continuat să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie au fost ridiculizați și numiți „păcăleli de aprilie”.

O altă teorie leagă Ziua Păcălelilor de Aprilie de festivalul antic roman Hilaria, sărbătorit pe 25 martie pentru a onora zeița Cybele. Festivalul implica oamenii care se deghizau și își băteau joc de cetățenii din jur, ceea ce ar fi putut inspira farsele moderne.

În Scoția, Ziua Păcălelilor de Aprilie a devenit un eveniment de două zile, cu „vânătoarea de gowk” în prima zi, în care oamenii erau trimiși în misiuni false, și „Tailie Day” în a doua zi, care presupunea farse jucate pe fundurile oamenilor.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Primele înregistrări scrise ale Zilei Păcălelilor de Aprilie în Anglia datează din 1686, când biograful John Aubrey a descris 1 aprilie ca fiind „Ziua Sfinților Păcăliți”.

Până în secolul al XVIII-lea, tradiția s-a răspândit în întreaga Britanie, iar în secolul al XIX-lea a devenit larg răspândită și populară. În ciuda originilor sale neclare, Ziua Păcălelilor de Aprilie a devenit un fenomen internațional, sărbătorit anual pe 1 aprilie cu farse, înșelătorii și glume.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...



Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

pixel