„Nici talentați, nici genii”: Doi psihologi specializați în abilități înalte demontează mitul
În luna decembrie, când spiritele sunt înălțate și toată lumea se pregătește pentru sărbători, e tentant să aducem în discuție „amenințările” clasice cu Moș Crăciun. Dar haideți să ne oprim și să reflectăm.
Noelia Esteban, expert în sprijinirea familiilor prin joc, ne amintește că, deși poate suna cunoscut, această abordare nu este întotdeauna cea mai potrivită. „Folosirea acestor tipuri de expresii este o amenințare și se bazează pe generarea de frică la cei mici”.
În momentele de oarecare exasperare din partea părinților, când simțim că ai noștri copii nu sunt atenți la nimic ... ne spunem „de ce să nu apelăm la astfel de afirmații dacă funcționează?”
SURSA FOTO: freepik.com @user16298023
Să începem prin a sublinia că nu doar că nu este recomandat să folosim astfel de afirmații, dar nici nu aduc beneficii semnificative comportamentului copiilor. Iată de ce, conform unui punct de vedere susținut de Noelia Esteban:
Nu este util pentru învățare. Dacă recurgem la tactici precum „stai așezat aici, că nu mai vine Moș Crăciun cu daruri”, există riscul ca micuții să acționeze doar pentru a obține recompense, nu pentru că înțeleg cu adevărat ce li se cere sau pentru că este în beneficiul lor. În final, nu vor învăța cum să se comporte corect, ci vor repeta doar comportamentul pentru a obține recompense.
Efectul său este doar pe termen scurt. Chiar dacă funcționează în anumite momente, această abordare are doar un impact pe termen scurt. Dacă copilul se comportă bine din teama că Moș Crăciun îl supraveghează, aceasta nu va contribui la o educație coerentă și, odată cu trecerea sărbătorilor, amenințarea dispare, lăsând loc comportamentelor nedorite.
Îngreunează comunicarea dintre părinți și copii. Utilizarea pedepsei ca metodă de schimbare a comportamentului poate afecta negativ comunicarea și construirea unui atașament sigur între părinți și copii.
Poate afecta stima de sine. Copiii pot dezvolta dependența de aprobarea externă, ceea ce poate afecta negativ stima de sine. De asemenea, repetarea ideii că sunt „răi” îi poate face nesiguri în propria persoană.
Posibil să nu înțeleagă cauza-efect. În special pentru cei mici, legătura dintre comportamentul prezent și momentul lui Moș Crăciun poate fi confuză. Mesajul „dacă nu te porți bine, Moș Crăciun nu-ți aduce ceea ce ai cerut” poate fi ambiguu și dificil de înțeles pentru cei mici.
Poate încuraja minciuna. Pe măsură ce cresc, copiii ar putea învăța să mintă sau să ascundă anumite acțiuni pentru a evita „supravegherea” lui Moș Crăciun, în loc să recunoască și să corecteze greșelile, cum ar face într-un context în care se discută și se găsesc soluții împreună.
SURSA FOTO: freepik.com @inna-zueva5
E clar că legarea cadourilor de comportamentul copiilor noștri nu este o opțiune ideală. Atunci când te simți blocat și nimic nu pare să funcționeze în privința comportamentului micuților, iată câteva sugestii din partea expertei:
Dă-le ordine specifice. În loc să recurgem la termeni generali precum „comportați-vă bine”, experta ne îndeamnă să fim mai clari și specifici în a da instrucțiuni. Sfatul este să evităm să spunem că trebuie să facă ceva pentru a obține ceea ce își doresc. Expertul subliniază că acest tip de șantaj emoțional învață copiii să facă lucruri pentru a satisface așteptările altora și să obțină ceva în schimb.
Stabiliți limite imobile. Pentru a avea un copil disciplinat, este important să stabilim limite clare și constante. Aceștia trebuie să conștientizeze ce nu au voie să facă și de ce. Este important să le explicăm aceste limite într-un mod simplu și să rămânem consecvenți în aplicarea lor, chiar și în absența noastră.
Consolidarea validării interne. Petrecerea timpului de calitate cu copilul și jocul sunt elemente cheie pentru a dezvolta acea validare internă sau „recunoaștere de sine”. Evitând frazele de tip „foarte bine”, este mai eficient să observăm și să întrebăm direct cum se simt și ce simt. Astfel, încurajăm o validare internă mai puternică și contribuim la construirea unei stime de sine sănătoase.
Ajutați-i să-și gestioneze emoțiile. Copiii au nevoie de modele în adulți pentru a învăța să-și gestioneze emoțiile. Atunci când se comportă cum nu trebuie, este important să stabilim modalități de a-i ajuta să se calmeze. Înțelegerea că este normal să aibă crize emoționale și însoțirea lor în acele momente dificile sunt elemente cheie ale acestei abordări.
Urmand aceste sfaturi, expertul subliniază că, treptat, copiii vor începe să se comporte bine din bucuria de a face asta, nu din teama că nu vor primi cadouri de la Moș Crăciun. Este o abordare construită pe înțelegerea profundă a motivelor și a emoțiilor copiilor, renunțând la amenințări și trecând la un mod mai sănătos de a-i ghida în comportamentul lor.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.