5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
Irina Petrea a criticat ideea că nu ar trebui să îi fie rușine copiilor pentru greșelile lor. Ea a argumentat că nu trebuie să le fie rușine de cine sunt ei ca indivizi, ci de comportamentele lor nepotrivite. Potrivit ei, copiii ar trebui să simtă rușine atunci când jignesc pe cineva sau își exprimă nesimțirea, și să înțeleagă consecințele faptelor lor antisociale.
„Vorbim despre foarte multă emancipare fără educație și asta dă în mârlănie. Omul emancipat și needucat este o țoapă în stare de foarte multă agresivitate verbală și fizică. (...) De lipsă de rușine, de jenă. `Nu îmi este jenă, nu îmi este rușine`.
Una dintre cele mai mari greșeli, din punctul meu de vedere, pe care le facem actualmente în educația copiilor noștri, `vai, nu cumva să îi fie rușine!` BA DA! Nu trebuie să îi fie rușine de el însuși, dar trebuie să îi fie rușine că a jignit, trebuie să îi fie rușine că a fost nesimțit, trebuie să îi fie rușine că a făcut un rău cuiva. Trebuie să se rușineze de faptele lui antisociale!
Păi, dacă nu te rușinezi de asta... atunci, nu te supăra, poți să faci orice!”, a spus Irina „Supernanny” Petrea la podcastul Celebru și Părinte cu Marius Gheorghiu.
Experta a evidențiat importanța de a transmite copiilor mesaje clare și constructive în loc de reproșuri dure și lipsite de sensibilizare. Petrea a avertizat că simpla enunțare a regulilor nu este suficientă și că aplicarea consecințelor este importantă pentru a forma comportamente responsabile la copii. Potrivit ei, educația necesită un efort constant și consecvent, iar lipsa aplicării consecințelor poate duce la ignorarea regulilor.
„Nu trebuie să-i spui neapărat cu tonul ăsta: `Să-ți fie rușine, nesimțitule!`, dar pot să-i spun „Este foarte urât din partea ta să lovești pe cineva. Dacă ai o problemă, poți să discuți!”
Trebuie să aplici niște consecințe! Că dacă doar vii cu `trebuie să...` niște reguli și nu aplici niște consecințe pentru că ai urmat sau nu ai urmat aceste reguli, atunci n-ai făcut nimic.
Oamenii vor să-și educe copiii doar cu vorba așa și eventual să spună doar o dată și copilul să înțeleagă. Nu, fraților! Să nu vă fie frică să puneți osul la muncă. A educa un copil e treabă foarte serioasă care ia mult timp. Uneori, ca să-l înveți ceva, îți ia zile în șir, luni de zile în șir, nu e simplu!”, a mai spus „Supernanny”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...