Când ar trebui să ne îngrijoreze tristețea copiilor. Psiholog: ”Nu mai știm să ne creștem firesc copiii”
Aceste constatări și altele asemenea sunt discutate de Elsa Punset - filosof, umanist și creatorul „Los Atrevidos”, o saga de povești pentru copii bazată pe inteligența emoțională, în conferințele sale frecvente despre gestionarea emoțională digitală, desfășurate în diverse forumuri, cu precădere printre educatori, părinți și bunici.
Pentru ea, preocuparea cu privire la pierderea capacității de a experimenta plictiseala este profundă și nu afectează doar copiii, ci și adulții.
O problemă semnificativă evidențiată de ea este că „în prezent, copiii au mereu nevoie de stimuli externi din cauza numărului mare de ore petrecute în fața ecranelor”, mai ales într-un mod pasiv.
SURSA FOTO: freepik.com @AlekseiMihay
Importanța revenirii la viața analogică este reflectată de Elsa Punset în timp ce examinează durata pe care adulții o petrec privind ecranele încă de la prima oră a dimineții, într-o zi obișnuită. Ea constată că „ecranul este primul lucru pe care îl văd o treime dintre oameni, în mai puțin de cinci minute” de la trezire.
Ce îi învățăm pe copiii noștri prin propriul nostru exemplu?
Stimularea excesivă a creierului nostru ne face să devenim nerăbdători și să avem dificultăți în concentrare, chiar și ca adulți, cu toate că noi am fost educați într-o epocă fără ecrane. Însă, pentru copiii noștri, care cresc într-o eră dominată de tehnologie, efectele sunt diverse și nu întotdeauna pozitive.
Unul dintre impacturile negative pe care tehnologia le are asupra copiilor este insomnia, deoarece mulți nu dorm suficient, iar acest lucru se adaugă lipsei de activitate fizică, două aspecte care afectează serios sănătatea lor.
Elsa Punset evidențiază că cercetările în acest domeniu arată că „atunci când sunt eliminate telefoanele mobile dintr-o sală de clasă, performanța școlară se îmbunătățește, dar nu numai atât, se îmbunătățesc și relațiile dintre copii”.
Aceasta se datorează faptului că, după cum remarca ea însăși, relațiile dintre oameni necesită contact fizic, implică „infectarea fizică reciprocă cu emoții; prin intermediul rețelelor sociale, devenim mai distanți, deoarece nu simțim prezența celuilalt; modul nostru de a interacționa se schimbă”. Toate aceste aspecte trebuie discutate și înțelese, mai ales în contextul educației copiilor.
Cu toate acestea, autoarea recunoaște că nu totul este negativ când vine vorba de relaționarea prin intermediul tehnologiei. Ea își amintește cu drag anecdota din propria copilărie, când locuia „într-un internat și și-a sunat familia acasă. Acum, fiica mea și eu vorbim în fiecare zi. Această parte a tehnologiei este cu adevărat minunată!”
SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen
Elsa Punset nu condamnă tehnologia; dimpotrivă, ea pledează pentru o utilizare rațională și pentru stabilirea noastră a limitelor, nu invers.
De exemplu, ea sugerează să ne acordăm timp fără telefon mobil, precum o oră în care să desfășurăm o activitate neconectată digital, în care nimic să nu întrerupă conversația, activitatea sau momentul respectiv.
O altă recomandare este să petrecem timp în natură, să experimentăm activități analogice precum „a simți ploaia, a îmbrățișa un copac”, acțiuni fizice și conectate la mediul înconjurător care aduc beneficii pozitive atât fizice, cât și mentale.
Cel mai important aspect, conform lui Elsa Punset, este să învățăm copiii noștri obiceiuri sănătoase în ceea ce privește tehnologia încă din primele două decenii de viață. Trebuie să îi învățăm să utilizeze tehnologia în mod activ, nu pasiv, așa cum se întâmplă adesea în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Parentingul este, fără...
Cunoașterea personalității...
Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...