Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Există multe boli ale copilăriei care se transmit prin mâini murdare, cum ar fi gastroenterita și bolile respiratorii. An de an, aceste afecțiuni reprezintă principalele cauze de morbiditate și absenteism școlar. Și cu un simplu gest, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor, poți realiza o schimbare majoră.
În continuare, vă vom spune de ce acest obicei este considerat una dintre cele mai eficiente metode de a opri răspândirea bolilor.
Promovarea spălării corecte a mâinilor este o măsură economică și eficientă pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Mai ales la copiii mici, care tind să pună obiecte sau mâinile în gură, și la școlari, care rămân în contact strâns cu alți copii și împărtășesc obiecte comune.
Numeroase organizații internaționale de sănătate au lansat campanii de conștientizare a populației cu privire la importanța dobândirii zilnice a acestui ghid de igienă.
Și, de fapt, în fiecare an, pe 15 octombrie, este marcată Ziua Internațională a Spălării Mâinilor, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Știți ce patologii pot fi prevenite păstrând întotdeauna mâinile curate? Le enumerăm mai jos.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, care este cel mai subțire și mai transparent strat care acoperă suprafața interioară a pleoapei. Cauzele pot fi sau nu infecțioase (cum ar fi alergiile și substanțele chimice) iar manifestările variază în funcție de tipul de patologie.
Conform recomandărilor Centers for Disease Control and Prevention (CDC), practicarea spălării corecte a mâinilor este cea mai bună modalitate de a limita răspândirea germenilor care cauzează conjunctivita.
Varicela este o infecție foarte frecventă a copilăriei cauzată de virusul varicelo-zoster. Este mai frecventă la copii decât la adulți și evoluția sa este în general ușoară. Cu toate acestea, atunci când adulții îl contractează, pot suferi de afecțiuni mai grave.
Printre simptomele sale caracteristice putem aminti febra, care după câteva zile este însoțită de o erupție cutanată care provoacă mâncărimi severe. Aceste leziuni apar ca mușcături care se transformă în vezicule și apoi în cruste.
Transmiterea virusului are loc prin contact direct între oameni, atât prin piele, cât și prin secreții respiratorii. Acestea contaminează, de asemenea, mâinile și suprafețele.
Salmoneloza este un tip de gastroenterită, iar simptomele acesteia încep la 6 până la 48 de ore după ingerarea alimentelor sau apei contaminate cu bacterii din grupul Salmonella.
Giardioza este o infecție a intestinului subțire cauzată de paraziții din familia Giardia. Se prezintă de obicei cu diaree apoasă urât mirositoare, greață, vărsături, dureri abdominale și flatulență. Spre deosebire de imaginea anterioară, aceste gastroenterite tind să fie mai prelungite în timp decât cele bacteriene.
Ingestia de apă contaminată cu chisturi parazitare sau contactul direct cu o persoană care le poartă pe mâini provoacă infecție. Prin urmare, igiena mâinilor și igiena mediului sunt factori cheie în limitarea transmiterii.
Infecțiile respiratorii, inclusiv pneumonia, sunt o cauză principală de deces la copiii sub 5 ani. Din fericire, există dovezi că spălarea mâinilor cu apă și săpun este o modalitate eficientă de a le preveni.
Foto: Ron Lach/ Pexels
Răceala sau gripa sunt afecțiuni frecvente în copilărie, mai ales în lunile reci ale anului. Din acest motiv, experții recomandă să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, pentru a asigura curățarea corectă a germenilor.
Boala mână-picior este cauzată de un virus din familia Coxsackie. Un copil care a fost infectat cu acest germen îl poate transmite altor copii prin următoarele secreții:
- Picături de salivă sau mucus nazal;
- Lichid din vezicule sau cruste;
Copiii infectați tind să fie mult mai contagioși în prima săptămână de boală, așa că în această perioadă se recomandă absența de la școală.
Rotavirusul se răspândește prin materiile fecale, prin contactul de la mână la gură și chiar prin contactul cu suprafețele contaminate (cum ar fi scutece sau jucării murdare). Chiar și prin aer, dacă conține picături de salivă infectate, eliminate prin tuse sau strănut.
Ca urmare, atunci când un copil poartă virusul, el sau ea îl poate transmite semenilor săi în diferite moduri. Dar cu spălarea corectă a mâinilor (mai ales după mersul la baie), aceste șanse sunt reduse substanțial.
Menținerea mâinilor curate este unul dintre cele mai importante obiceiuri de igienă pentru a evita bolile copiilor și pentru a reduce ciclul de transmitere.
De aceea trebuie să educăm copiii încă de mici asupra importanței spălării corecte a mâinilor, astfel încât ei și mediul lor să rămână mereu foarte sănătoși.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...