Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
În zilele noastre, din păcate, leucemia este prezentă în viața multor copii. Acesta este un tip de cancer care se găsește cel mai frecvent la copiii mici și, din acest motiv, este cunoscut sub numele de „leucemie în copilărie”.
Deși această boală este foarte periculoasă pentru copiii care sunt afectați de ea, nu se dovedește neapărat fatală. De fapt, există un tratament eficient și disponibil. Într-o singură țară, între 2 și 3000 de copii, majoritatea cu vârste cuprinse între trei și cinci ani, sunt diagnosticați cu leucemie infantilă.
Leucemia copilăriei afectează formarea globulelor albe din măduva osoasă. Aceste celule anormale călătoresc prin fluxul sanguin din jurul celulelor sănătoase.
Astfel capacitatea organismului de a lupta împotriva virușilor scade, în timp ce șansele copilului de a contracta mai multe infecții și alte boli cresc.
Diagnosticarea leucemiei este dificilă deoarece simptomele apar de obicei lent (cu excepția cazurilor de leucemie acută, ale căror simptome apar brusc) și, atunci când apar, pot fi confundate cu cele ale altor boli normale ale copilăriei.
Simptomele leucemiei infantile sunt diferite de la copil la copil. Ca urmare, identificarea acestuia poate fi dificilă.
Celulele leucemice se grupează în jurul celulelor sănătoase care produc trombocite, globule albe și globule roșii, care le reduc prezența în organism. Mai mult, celulele leucemice se răspândesc în alte zone ale corpului, subminându-i sănătatea.
Cu toate acestea, aceleași simptome pot fi cauzate de alte boli. Prin urmare, este important să raportați prompt aceste simptome medicului dumneavoastră, astfel încât boala să poată fi tratată cât mai curând posibil.
Oboseală. Copilul va începe să obosească rapid, din cauza anemiei cauzate de lipsa globulelor roșii. Această deficiență poate provoca, de asemenea, slăbiciune și piele palidă.
Febră și infecție. Copilul va fi afectat de febră asupra căreia medicamentele normale ar putea să nu aibă efect.
Echimoze și sângerări excesive. Deoarece leucemia reduce numărul de trombocite din sângele corpului, copilul poate avea o cantitate vizibilă de pete roșii sau vânătăi pe toată pielea din cauza scurgerii de sânge din vasele de sânge deteriorate. Copilul poate avea sângerări nazale și sângerări frecvente ale gingiilor.
Dureri osoase și articulare.
De obicei, celulele leucemice se adună în jurul unei articulații sau pe suprafața oaselor. Ca urmare, este normal ca un copil cu leucemie să se plângă de dureri articulare și osoase.
Umflare în abdomen. Abdomenul unui copil cu leucemie poate fi umflat sau mărit. În realitate, umflarea apare în ficat și splină și este cauzată de celulele leucemice care se adună în ficat.
Pierderea în greutate și a poftei de mâncare.Un copil leucemic poate pierde pofta de mâncare, ducând la pierderea în greutate, din cauza creșterii ficatului și a splinei. Zona care a crescut în dimensiune va pune presiune asupra organelor din jur, inclusiv asupra stomacului, limitându-i capacitatea de a primi hrană.
Inflamația ganglionilor limfatici. La copiii mici, ganglionii limfatici se umflă adesea în timp ce luptă împotriva unei infecții. Prin urmare, umflarea lor poate reprezenta un simptom al infecției. În cazurile de leucemie, ganglionii limfatici cresc și ei în dimensiune, iar umflarea apare sub formă de umflături sub piele.
Tuse și probleme de respirație. Un copil leucemic poate avea tuse și probleme de respirație.Umflarea feței și a brațelor.
La copii, umflarea feței și a brațelor poate fi un simptom foarte periculos. Poate fi fatal și necesită tratament imediat.
Convulsii, dureri de cap și vărsături. Când leucemia se răspândește prin piele, provoacă o cantitate vizibilă de pete mici, similare cu erupțiile care apar pe piele.
Slăbiciune extremă. Când cantitatea de celule leucemice din organism atinge un număr mare, fluxul de sânge în jurul vaselor mici de sânge din creier încetinește, deoarece celulele leucemice determină îngroșarea sângelui, provocând slăbiciune și oboseală extremă.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...