3 semne care arată că ai suferit de sindromul „copilului grăbit”. Psiholog: „Are consecințe de durată asupra vieții unei persoane”
A fi părinte este o misiune grea, dar uneori ne complicăm și mai mult viața.
Aceste greșeli pot duce la părinți frustrați, familii stresate și la pierderea bucuriei de a trăi momentele frumoase alături de copii.
Ai nevoie de exemple? Iată trei moduri în care părinții își fac viața (și viața copiilor) mult mai stresantă decât ar trebui. Am adăugat și câteva sfaturi care te pot ajuta să faci schimbări mici, dar eficiente, pentru a obține rezultate pozitive, conform specialiștilor de la Your Tango.
Iată 3 greșeli comune ale părinților care îngreunează viața copilului!
SURSA FOTO: freepik.com @alexkich
Poate că micuțul tău este în mod natural introvertit, dar tu îți dorești un copil extrovertit și social.
Poate că lui îi place să citească, în timp ce tu visezi să ai un sportiv în casă.
Sau poate că preferă să își facă temele mai târziu în zi, în loc să le termine imediat după școală, dar tu insiști să stea la masă ore întregi pentru a-și termina sarcinile.
Este mult mai ușor pentru părinte atunci când urmăm semnalele copiilor noștri, în loc să îi forțăm să urmeze propriile noastre planuri.
Desigur, asta nu înseamnă că nu stabilim limite, dar înseamnă că ne ghidăm după înclinațiile naturale ale copilului nostru, le folosim pentru a construi abilități și relații pozitive și apoi îi sprijinim pe copii să iasă din zona lor de confort.
Încearcă să urmezi indiciile copilului tău timp de o săptămână sau două și observă cum crește nivelul de liniște în casă.
Suntem doar ghizii copiilor noștri, nu stăpânii destinelor lor. Stai relaxat, lasă lucrurile să curgă și permite copilului tău să te ghideze în această călătorie.
Comentarii constante asupra fiecărui aspect al vieții copilului tău sunt frecvente?
Spui lucruri de genul:
„Porți așa ceva? Nu se potrivește și arăți ca o persoană din geantă. Ce e în neregulă cu tine?” sau
„De ce nu ai note bune ca sora ta? Eu aveam note bune la școală. Ce se întâmplă cu tine?” sau
„Cum de toți prietenii tăi sunt pierzători? Cum de nu ai prieteni mai buni sau mai mulți?”
Dacă recunoști vreuna dintre aceste replici, probabil că îți copleșești copilul cu observațiile tale și, cel mai probabil, faci viața familiei mai greu de suportat.
Prelegerile și criticile nu funcționează; ceea ce este eficient este să asculți, să pui întrebări fără judecată și să oferi sfaturi amabile și pline de compasiune – dar doar dacă le oferi constant și cu o atitudine pozitivă.
Copilul tău simte dezamăgirea ta și, probabil, va înțelege cât de mult te doare, până când începi să-i recunoști punctele forte și să-l sprijini să le dezvolte.
Data viitoare când simți că vrei să-i spui ceva negativ, oprește-te și întreabă-te dacă cuvintele tale vor aduce vreun beneficiu copilului tău. Dacă nu, mai bine nu le spune.
De asemenea, întreabă-te cum te-ai simți tu dacă cineva ți-ar spune aceleași cuvinte.
Majoritatea dintre noi nu suportă să fie criticați sau cicăliti la locul de muncă, așa că de ce am crede că aceleași cuvinte ar avea un impact pozitiv asupra copiilor noștri acasă?
Copiii sunt foarte atenți la slăbiciunile părinților lor. Dacă le spui că vor pierde privilegiul de a se uita la televizor dacă nu își curăță camera, dar nu reușești să aplici acest lucru, îi înveți doar să nu îți creadă cuvântul.
Nu este nevoie să pui prea multe reguli în casă, ci mai bine stabilește câteva reguli importante și fă-le nenegociabile. De exemplu, respectarea orei de culcare, să nu fie răi cu frații sau să hrănească câinele.
Când le permiți copiilor să încalce regulile, îi înveți să nu te asculte și să nu te respecte. Dacă nu te respectă, te vei simți probabil furios și frustrat, iar reacția ta va fi să devii un părinte prea autoritar, așa cum am menționat mai sus.
Este important să fii consecvent de la început pentru a evita să impui prea multe consecințe mai târziu. Dacă știu că te ții de cuvânt, copiii tăi vor învăța rapid ce comportamente nu sunt acceptate.
Acceptă-ți copiii așa cum sunt și lucrează cu ei din acel punct. Nu te implica în prea multe detalii din viața lor, mai ales pe măsură ce cresc. Fii disponibil, dar nu intruziv.
În cele din urmă, stabilește limite clare pentru comportamentele și așteptările esențiale și respectă-le, astfel încât copilul tău să învețe să aibă încredere în tine și să te respecte. Timpul petrecut cu copiii tăi este limitat, așa că vrei să faci acele momente cât mai plăcute și mai ușoare posibil?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Care este cea mai valoroasă...
Care este cea mai valoroasă...
S-au publicat deja datele...