Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?
Crești un copil narcisist? A fi narcisist înseamnă să ne iubim pe noi înșine, dar excesiv. Înseamnă să credem că suntem superiori celorlalți.
Pentru că ne considerăm mai frumoși decât alții, suntem mai deștepți decât alții sau capabili de orice ispravă.
Pentru că aparținem unei familii de elită sau pentru că nivelul nostru de achiziții este mai mare decât cel din jurul nostru.
Când suntem narcisiști, credem că merităm totul și că lumea se învârte sau trebuie să se învârte în jurul nostru.
Credem că ceilalți ar trebui să ne admire, să aplaude și să laude abilitățile noastre și puțin ne pasă de sentimentele și nevoile celorlalți. Mai jos, descriem câteva semne că creșteți un copil narcisist.
Narcisismul este vanitate, egoism, iar în cazuri extreme devine o patologie recunoscută de psihologie ca o tulburare de personalitate.
Dacă copilul tău crede că este mai bun decât alții, este clar că această idee este un simptom clar că crești un copil narcisist. Cu toate acestea, acest sentiment de superioritate nu ia naștere de la sine, el este alimentat, de-a lungul anilor, de comportamentul societății față de el.
Să spunem, de exemplu, că toți cei pe care copilul tău îi cunoaște și care îl înconjoară nu pot înceta să-l laude pentru frumusețea sa fizică. Ce frumos/ă ești! Ce ochi frumoși ai!
Același lucru este valabil și pentru inteligența lui: Primești cele mai bune note pentru că ești foarte inteligent! Ești un geniu!
Și la fel se întâmplă și cu puterea de cumpărare a familiei tale: Hainele pe care le porți sunt cele mai bune și cele mai scumpe. Nimeni nu are jucăriile tale.
Dacă copilul tău se consideră mai bun decât colegii de clasă, este pentru că societatea și tu l-a format astfel.
Copilul tău crede că are dreptate și atunci când se ceartă, nu ascultă părerile prietenilor săi. Nu pune preț pe inteligența și analizele celorlalți și, sub nicio formă, chiar dacă știe, nu recunoaște că a greșit.
Totuși, este cert că copilul tău nu s-a născut așa. Așa l-ai educat când, de mic, le-ai refuzat prietenilor săi motivul să i-o dea, mai ales când nu o avea.
Foto: Freepik user17067123
Un al treilea simptom care poate semnala că crești un copil narcisist se găsește în dreptul pe care crede că îl are. De exemplu, doar pentru că este fiul directoarei, el crede că profesorii săi ar trebui să-i acorde anumite privilegii. Sau pedeapsa care i se impune trebuie să fie mai mică decât cea impusă altora și atunci când ajunge târziu la ore, trebuie lăsat să intre.
Ca o agravare a emoțiilor sale narcisiste, în realitate, profesorii nu-l văd ca pe ceilalți elevi și, cu permisivitatea lor zilnică, îi hrănesc condiția de copil privilegiat cu mai multe drepturi decât ceilalți.
Deși unii indivizi, datorită moștenirii lor genetice, se nasc cu o anumită predispoziție de a deveni narcisiști, este esențial să știi că narcisiștii nu se nasc, ei devin una așa cum se formează, sau, în acest caz, „deformați” din cauza societate, familie și școală.
Copilul care este expus constant laudei este recompensat, i se permite să creadă că valorează mai mult decât orice alt copil și crește cu ideea că de fapt este cel mai bun.
Din acest motiv, noi, părinții, trebuie să fim conștienți de cât de vulnerabile sunt mințile copiilor. Înainte de a ne găsi în această problemă, trebuie să percepem toate pagubele pe care educația noastră proastă și cea a societății în care trăiește le pot provoca unui copil.
Rețineți că educația dată în copilărie însoțește o persoană pe tot parcursul vieții și, în funcție de cum a fost, îi va aduce succes sau nefericire.
Vă recomandăm să reevaluați metodele pe care le utilizați în educația copilului dumneavoastră și în comportamentul societății față de el.
Opriți-vă și observați dacă există semne, chiar și mici, ale vreuneia dintre cele trei caracteristici ale copiilor narcisici pe care vi le oferim astăzi.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.