4 reguli de la un profesor NYU pentru o copilărie sănătoasă, fără smartphone-uri: „Suntem prinși în capcană. Singura cale de ieșire e acțiunea colectivă”
Unii copii sunt nevoiți să facă față responsabilităților adulte mult prea devreme. Acest fenomen poartă un nume și poate avea consecințe profunde și de durată asupra vieții unei persoane.
Este vorba despre sindromul „copilului grăbit”.
Acesta apare atunci când copiii sunt împinși să performeze și să-și asume responsabilități la o vârstă fragedă, adesea în detrimentul nevoilor lor naturale de dezvoltare.
„Deși această maturizare forțată poate părea impresionantă pe termen scurt, efectele sale pot fi de lungă durată”, avertizează psihologul Mark Travers în Psychology Today.
Dacă acest sindrom își face simțite efectele încă din copilărie, impactul său persistă și la vârsta adultă.
SURSA FOTO: freepik.com @kostikova
Psihologul a identificat trei semne, în rubricile Psychology Today, care pot indica o copilărie marcată de sindromul „copilului grăbit”.
CITEȘTE ȘI 7 moduri de a crește un copil cu o inteligență excepțională, potrivit unui consilier școlar
„Un copil grăbit devine adesea un adult perfecționist. Copiii își stabilesc standarde înalte, influențați de modelele adulte din jurul lor.
Atunci când nu reușesc să atingă aceste standarde sau se confruntă cu judecăți critice din exterior, ajung să se evalueze negativ.
Presiunea constantă de a performa poate duce, mai târziu, la o teamă profundă de eșec”, explică psihologul.
În timp, această frică devine un factor determinant al comportamentului. Persoana evită riscurile, se teme să nu dezamăgească și ajunge să rateze oportunități importante din cauza nesiguranței și a perfecționismului paralizant.
„Copiii cărora le lipsește jocul nestructurat au, de multe ori, dificultăți în a se relaxa și a se bucura de activitățile recreative mai târziu în viață.
Dacă în copilărie nu învață să se odihnească fără vinovăție, acest tipar se poate menține și la maturitate. Astfel, ajung să se simtă inconfortabil când iau pauze, să aibă dificultăți în a se bucura de timpul liber și să le fie greu să rămână prezenți în moment”, analizează psihologul.
Pentru a contracara acest efect, este important să ne oferim timp de relaxare și să redescoperim plăcerea activităților creative sau de agrement.
„Timpul liber nestructurat este esențial pentru dezvoltarea creativității și a bucuriei spontane. Copiii care nu au parte de această libertate pierd oportunități esențiale de a-și explora și exersa abilitățile creative.
Această lipsă poate avea un impact pe termen lung, făcând dificilă menținerea creativității la vârsta adultă”, explică psihologul.
Pentru a redescoperi legătura cu copilul interior, este important să ne acordăm timp pentru joacă, explorare și activități care ne aduc bucurie, fără presiunea de a fi productivi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În viața de zi cu zi, felul în...
Daniel David, ministrul...