Nu-i mai spune „împarte jucăriile și cu ceilalți copii!” Afirmațiile dovedite care îl ajută să fie generos, fără presiune, conform unui psiholog
Există o diferență subtilă, dar importantă, între a fi tată și a fi un adevărat tată. Amândoi pot să se trezească dimineața și să meargă la muncă pentru a-și întreține familia, chiar dacă nu iubesc ceea ce fac.
Și nu doar pentru a pune un acoperiș deasupra capului celor dragi sau pentru a asigura mâncarea zilnică, ci și pentru a le oferi șansa de a experimenta activități suplimentare, cum ar fi o vacanță împreună.
Amândoi pot fi prezenți la meciurile sau spectacolele copiilor lor. Totuși, diferența adevărată nu este întotdeauna vizibilă. Ea se ascunde în profunzimea relației și are un impact vital asupra dezvoltării emoționale a fiecărui copil, susține experții Your Tango. Această diferență definește, de fapt, ce înseamnă să fii tată cu adevărat.
Iată care sunt cele 4 calități rare care fac un tată memorabil pentru copiii săi!
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Pare simplu, nu-i așa? Dar de câte ori te-ai oprit înainte să răspunzi impulsiv copilului tău la întrebarea „Ce părere ai despre asta, tată?”
Există o diferență importantă între a fi brutal de sincer și a fi sincer cu grijă. Atunci când copilul îți cere părerea, gândește-te la adevăratul motiv din spatele întrebării.
De multe ori, nu caută o analiză filosofică a situației, ci are nevoie de aprobarea ta sau de confirmarea că este pe drumul cel bun.
Un studiu publicat în Infant and Child Development arată că reacțiile părinților influențează stima de sine și dezvoltarea emoțională a copiilor.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
Această idee amintește de zicala: „Bărbații adevărați servesc ceaiul alături de fiicele lor.”
Un tată cu adevărat grozav nu se implică doar în activitățile care îl interesează personal. El este prezent și atunci când jocurile par plictisitoare sau repetitive.
Citește pentru a treia oară aceeași carte enervantă, dând viață personajelor cu voci amuzante. Își lasă unghiile sau părul coafate de micuța sa, ajungând să fie de nerecunoscut chiar și pentru cel mai bun prieten.
Un articol publicat în The Journal of Behavioral Development arată că aceste momente aparent mărunte din ziua unui tată devin amintiri prețioase pentru copil. Ele contribuie la dezvoltarea unui sentiment de încredere și confort, întărind imaginea plină de iubire pe care copilul o va păstra despre tatăl său.
Un tată memorabil își manifestă dragostea, compasiunea și răbdarea nu doar în relația cu familia sa, ci și în modul în care se raportează la ceilalți oameni.
El nu răspunde cu furie la volan atunci când este provocat, nu abuzează verbal sau fizic pe cei din jur și nu îi desconsideră doar pentru că au opinii diferite.
Un tată adevărat nu își insultă partenera și nu își folosește copiii ca pe niște instrumente într-o luptă personală de răzbunare.
Poate că unele dintre aceste comportamente par de la sine înțelese, însă, în momentele de tensiune maximă, mulți uită să se oprească și să reflecteze asupra impactului pe care acțiunile lor îl pot avea asupra copiilor, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, așa cum subliniază Asociația Americană de Psihologie.
Asta nu înseamnă că trebuie să fii perfect sau imun la stresul zilnic. Cu toții trecem prin momente dificile. Important este să îți acorzi cinci secunde pentru a respira adânc, a-ți regăsi echilibrul și a acționa conștient, cu gândul la ceea ce contează cu adevărat.
SURSA FOTO: freepik.com @EugenePetrunin
Atunci când copilul tău vine și îți povestește că cineva s-a comportat nepotrivit cu el, primul tău impuls nu ar trebui să fie să-i spui că, probabil, a înțeles greșit gesturile acelei persoane. Un tată adevărat nu presupune că micuțul greșește, ci îl ascultă cu atenție, așa cum arată un studiu publicat în BMC Pediatrics. Pune întrebări cu răbdare și apoi acționează.
Un tată își asigură copilul imediat că nu a făcut nimic rău și îl încurajează spunându-i că a procedat corect vorbind despre ceea ce i s-a întâmplat.
Îi transmite clar că va face tot ce îi stă în putință pentru a-l proteja și pentru a preveni orice alt incident.
Din păcate, există încă situații în care adulții presupun că un copil exagerează sau interpretează greșit atunci când relatează că un prieten de familie sau o rudă a avut un comportament nepotrivit.
Este important ca un tată să înțeleagă că, indiferent de gravitatea situației, copilul a fost suficient de afectat încât să caute sprijin și protecție.
Un tată responsabil intervine imediat: le transmite clar celorlalți că gesturi precum îmbrățișările prelungite sau săruturile insistente nu sunt acceptabile. Dacă un anumit comportament îl face pe copil să se simtă inconfortabil, atunci limitele sale personale trebuie respectate.
Este important să facem diferența între a învăța copilul să fie politicos și a-l forța să accepte gesturi de afecțiune nedorite. Da, copilul ar trebui să salute respectuos, dar nu ar trebui niciodată obligat să îmbrățișeze sau să sărute pe cineva față de care nu se simte confortabil.
Bineînțeles, dacă micuțul povestește despre o situație mult mai gravă decât o îmbrățișare incomodă, lucrurile trebuie tratate cu maximă seriozitate și intervenit oficial pentru a-i garanta siguranța.
A fi tată nu înseamnă doar prezență fizică și investiție minimă de timp sau emoție. A fi tată înseamnă o responsabilitate, implicare constantă și dedicare pe tot parcursul vieții. Deveniți tată odată cu nașterea copilului vostru, dar titlul de „tată cu adevărat” se câștigă prin fapte, zi de zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum poți preveni o criză de...