5 emoții negative pe care copiii trebuie să învețe să le facă față
Data publicării:
În acest articol vă vom prezenta 5 emoții negative pe care copiii trebuie să le cunoască pentru a putea reacționa în mod corect. Rolul părinților este să le ofere această educație emoțională de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții lor.

Părinții îi pot învăța pe copii cum să-și identifice emoțiile negative, astfel încât să le poată canaliza și să le facă față. Este important ca copiii să învețe să se controleze și să fie empatici față de ceilalți.

Educația emoțională face parte din educația fiecărui copil. Este important să știm ce este inteligența emoțională, cum poate fi evaluată la copii și cum să le educem sentimentele și emoțiile pentru a-i face mai fericiți.

Emoțiile negative 

1. Frustrare

Copilul dumneavoastră trebuie să știe cum să facă față frustrării atunci când se confruntă cu ea. De exemplu , cnd copilul dumneavoastră are probleme cu matematica sau întămpină o dificultate și se enervează deoarece nu se poate descurca, cel mai sănătos lucru de făcut în aceste situații este să-l lași să ia o pauză, să-l lași să se odihnească puțin și, dacă este necesar, să iasă la aer curat. Odată ce s-a calmat, încurajează-l să înfrunte și să-și rezolve problema din nou.

Dacă nu le oferi copiilor oportunități de a-și rezolva problemele, riști să dezvolți un sentiment de dependență care va duce la agravarea acestor emoții negative și copilul va rămâne în așteptarea ca alții să-și rezolve problemele.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550841-2_19468400.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

2. Furia

Furia în sine nu este o emoție negativă. Fiecare decide ce să facă atunci când se confruntă cu această emoție. Copiii trebuie să învețe modalități sănătoase de a gestiona această furie pe care o simt.

Ei trebuie să recunoască că nu este în regulă să lovești ceva sau pe cineva când ești supărat sau chiar să manifești agresiv verbal. Trebuie să renunțați să vă liniștiți copilul ori de câte ori este enervat. Învață-l să se calmeze prin tehnica respirației.

3. Dezamăgirea

E bine că copiii tăi sunt dezamăgiți uneori. Amintiți-vă că de-a lungul vieții vor trebui să facă față multor momente de dezamăgire și este bine că sunt capabili să le înțeleagă și să le gestioneze.

Știind să facă față dezamăgirii, atunci când lucrurile nu merg așa cum își doresc, nu vor reacționa de parcă viața lor ar depinde de asta. Într-adevăr, ei vor putea găsi cea mai bună cale de a-și continua drumul și de a-și atinge obiectivele.

4. Vina

Dacă copilul tău îți cere scuze de fiecare dată când se comportă prost, nu înseamnă neapărat că se simte vinovat pentru atitudinea lui greșită. Ceea ce contează este că copilul tău este capabil să recunoască faptul că comportamentul său dăunează altor persoane și scuzele nu pot șterge ceea ce a fost făcut.

3. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-4624915_80446700.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

Un pic de vinovăție este bună, deoarece îl va ajuta pe copilul tău să facă schimbări și să-și îmbunătățească comportamentul. Nu trebuie să spui că totul este bine de fiecare dată când își cere scuze, astfel el nu va învăța să facă față emoțiilor negative legate de vinovăție. În felul acesta înțelege că nu trebuie să se simtă vinovat de fiecare dată când face ceva greșit.

Un copil care se simte vinovat de fiecare dată când rănește sentimentele cuiva se va gândi de două ori înainte de a repeta acel comportament care îi rănește pe alții. Dacă, totuși, îl forțezi să-și ceară scuze și îi ceri să nu se mai comporte într-un anumit fel, nu își va fi învățat lecția.

4. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-4173335_17504900.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

5. Anxietate

Nu este bine ca copiii să fie anxioși în mod constant. Este important pentru ei să recunoască ce le provoacă atât de multă anxietate. Este important să-ți înveți copiii să facă față fricilor atunci când trăiesc momente fericite. Un exemplu este atunci când copilul se distrează într-un loc în care nu a vrut să ajungă înainte.

În felul acesta va învăța că anxietatea lui nu trebuie să-l limiteze să facă lucruri pe care ți-ai dori să le faci și poate că până la urmă nu sunt făcute doar pentru a-l împiedica pe copilul tău să experimenteze emoții negative.

Fiecare emoție negativă pe care o simte copilul trebuie lăsată să fie trăită și nu limitată doar pentru a-l proteja.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...

Expresii de evitat atunci când discutați cu copilul

Modul în care vorbim cu copiii noștri are un impact...



Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel