7 factori care influențează înălțimea unui copil
Data publicării:
Există mai mulți factori care influențează înălțimea unui copil. Putem interveni asupra unora, în timp ce asupra altora nu putem. În acest articol vă spunem tot ce trebuie să știți despre factorii care influențează înălțimea unui copil.

Mulți părinți își fac griji cu privire la factorii care afectează înălțimea copilului lor, așa că își monitorizează constant creșterea și se asigură că mănâncă corespunzător.

Factorii care influențează înălțimea copilului

Genetica

Acesta este unul dintre cei mai des menționati și cei mai des întâlniți factori. Genetica este unul dintre cei mai puternici factori. Dacă toți cei din familie sunt înalți, este foarte probabil ca și copiii să fie înalți. Așadar genetica are un cuvânt greu de spus în ceea ce privește înălțimea copilului.

Genul

Fetele sunt de obicei cu unu până la doi centimetri mai scunde decât băieții. Există și o diferență în circumferința capului: băieții au capul ceva mai mare, în mod normal cu unul sau doi centimetri mai mare decât cel al fetelor. Evident, acest lucru variază și în funcție de moștenirea genetică.

Condiții de mediu

Atât clima, cât și condițiile de mediu ale unei anumite zone geografice influențează înălțimea pe care o poate atinge o ființă umană în perioada de creștere. De exemplu, în țările scandinave, oamenii tind să fie mai înalți. În timp ce, pe de altă parte, există oameni care locuiesc în orașe înalte din munți, care sunt de obicei mai scunzi.

Alimentația corectă

Un alt dintre cei mai cunoscuți factori care influențează înălțimea unui copil este alimentația. Alimentația corectă de când bebelușul este în burtica mamei și până la adolescență. Când vorbim despre a mânca bine, ne referim la  a mânca sănătos, cu toate vitaminele și proteinele de care organismul are nevoie. 

Somnul

Somnul este extrem de important pentru oameni, cu atât mai mult pentru un copil. Somnul are un rol important în creșterea și dezvoltarea generală a organismului, inclusiv în ceea ce privește înălțimea.

În special, hormonul de creștere este eliberat în timpul somnului profund, iar acesta joacă un rol crucial în creșterea oaselor și a țesuturilor. Hormonul de creștere, numit și GH sau somatotropină, are o activitate mai mare noaptea. Deși se eliberează în vârfuri la fiecare 3 sau 5 ore chiar și în timpul zilei.

2. Fotografie... (pexels-kampus-production-8188745_25236800.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

În timpul adolescenței, perioada de creștere rapidă, cantitatea de hormon de creștere eliberată în timpul somnului poate avea un impact semnificativ asupra înălțimii. Este important ca adolescenții să aibă un somn adecvat și să beneficieze de ore suficiente de somn pentru a asigura un nivel optim de eliberare a hormonului de creștere.

 

Sportul

Activitatea fizică stimulează producția de celule osoase care ajută la formarea oaselor sănătoase și rezistente. Sporturi precum baschetul, voleiul, înotul pot ajuta foarte mult creșterea copiilor.

Studiile arată că genetica influențează mai mult decât nutriția

Potrivit unor studii,  înălțimea unui copil este determinată în proporție de 80% de gene. Celelalte 20% depind de factori precum nutriția și mediul înconjurător. Dar sunt încă necesare multe studii pentru a determina alți factori.

Cercetări mai recente din mai mult de 300 de unități medicale au identificat mai mult de 400 de gene care ar putea afecta înălțimea oamenilor. Mai mult decât dublul celor care fuseseră deja descoperite.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de știință au analizat datele din genomul unui total de 253.288 de persoane. Găsind astfel un total de 627 de variante în 424 de regiuni genetice diferite, toate legate direct de înălțime.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel