Hack-ul simplu de parenting folosit chiar și de mamele copleșite pentru „a-și împuternici cu adevărat copiii”
Copiii au nevoie de câteva reguli clare și precise. Numai așa vor ști că pentru a trăi bine împreună trebuie să ne respectăm unul pe altul chiar și în limitele care trebuie să existe.
Dimpotrivă, dacă ar fi liberi să facă ce vor, atunci ar fi confuzi, nu ar mai putea distinge ceea ce este bine de ceea ce este rău. Cu toate acestea, nu ar trebui să interziceți niciodată anumite puncte fundamentale pentru creșterea lor. Iată o listă cu șapte lucruri pe care să nu i le interzici niciodată copilului tău să le facă:
Educarea copiilor implică stabilirea unor limite și reguli, dar există anumite aspecte pe care nu ar trebui să le interzici niciodată unui copil pentru a le ajuta să crească în mod sănătos din punct de vedere emoțional și psihologic. Iată 7 lucruri pe care nu ar trebui să le interzici niciodată copilului tău:
Se știe că copiii fac mizerie foarte des. Când te confrunți cu răul cauzat de ei, nu trebuie nici să țipi și nici să-i faci să se simtă greșit. Toată lumea poate face greșeli. Explicând ce s-a întâmplat, ei vor înțelege mai bine cuvintele tale.
Nu interziceți niciodată plânsul copiilor. Ei își exprimă o emoție și este corect să facă acest lucru. Dacă sunt mereu distrași sau mulțumiți pentru a nu-i auzi plângând, ei vor reprima acel sentiment pe care trebuie să învețe să-l cunoască în schimb.
Sunt doar mici, dar pe deplin capabili să exprime un gând personal în legătură cu ceea ce se întâmplă în familie. Ascultă-le punctul de vedere și fă-i să se simtă implicați.
În cazul în care copilul este mic și vrea să mănânce singur iar tu știi ce dezastru va provoca la masă - mâncare dată pe jos, murdărie pe haine, lingurița scăpată din mână - lasă-l să mănânce singur. Echipați-vă cu o mulțime de bavete și cu multă răbdare, dar nu îi limitați autonomia.
Este absolut normal ca cei mici să-și exprime temerile sau anxietățile în legătură cu o anumită situație. Părintele în acest caz nu trebuie să trivializeze sau să îl ia în râs de copil, ci să-l asculte.
Știm foarte bine că poate fi obositor să ții pasul cu toate întrebările pe care le pun copiii, dar ei își exprimă toată curiozitatea față de lumea din jurul lor. Încercați să răspundeți și la îndoielile lor față de anumite situație. Sunt la începutul vieții, iar dacă pentru voi anumite lucruri vi se par banale, pentru ei acele lucruri reprezintă o noutate absolută care le trezește sentimente de temere sau îndoială. Tu ești persoana matură și cu experiență, practic ești antrenorul lor de viață.
Dacă tu ca părinte îi vei limita jocul copilului, atunci fii sigur că îi vei limita creativitatea. Jocul este modalitatea prin care copiii învață și se dezvoltă. Nu ar trebui să le interzici să se joace sau să-și folosească imaginația, ci să încurajezi jocul și creativitatea lor. Atâta timp cât prin joc copilul nu se pune în pericol, lasă-l să descopere lumea așa cum dorește el. Se va murdări, va împrăștia lucruri prin toată casa? Nu are importanță, este modul prin care el își va hrăni imaginația și se va dezvolta emoțional armonios.
Este important să stabiliți limite și reguli clare pentru copii, dar și să le oferiți spațiu și oportunitatea de a crește și de a se dezvolta în mod sănătos, încurajând aceste aspecte importante din viața lor.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...