Hack-ul simplu de parenting folosit chiar și de mamele copleșite pentru „a-și împuternici cu adevărat copiii”
Când situația pare să fi scăpat de sub control, când crizele de furie devin scăpate de sub control, iată o metodă concretă și simplă care te învață să creezi condițiile pentru ca copiii tăi să se maturizeze în interior și să-și descopere talentele și să le întărească capacitatea de adaptare.
Richard Bromfield, un psihoterapeut care a lucrat cu copiii și familiile timp de treizeci de ani, explică acest lucru. În cartea Rând în camera ta! Ghid rapid pentru a depăși viciile și crizele de furie, el explică părinților cum să scape de crizele de furie în doar șapte zile și cum să se reafirme în rolul de părinți. După șapte zile va mai fi de lucru și vor fi mai multe progrese de făcut. Cu toate acestea, vei fi mai încrezător în tine.
1 - Implică-te și analizează situația
Primul pas în proces este să înțelegeți că ceva nu este în regulă și, prin urmare, să vă implicați. Acasă copilul își ține respirația până se sufocă și până obține ceea ce își dorește? Țipă și se trântește pe jos la mall? Face deseori crize de furie în public? Pare mereu nefericit și cere mereu mai mult și te străduiești să-l faci să se supună?
Dacă trebuie să trăiești cu aceste situații, copilul tău poate fi răsfățat și nu știi cum să rezolvi problema. Un lucru este însă cert: faptul că nu știi cum să faci față situației nu se datorează lipsei de iubire sau de atenție. Și oricât de obosit ai fi de situație, nu ești îngrijorat să trăiești sub o dictatură, ci să te gândești la viitorul ei.
Știți un lucru: copilul are nevoie de iubire, dar și de disciplină. Să înfrunți viața și să înveți să fii umil și răbdător, dar și să poți face față eșecurilor. Fără îndrumarea blândă, dar fermă din partea unui părinte, el riscă să devină un adult imatur, egoist și mereu nemulțumit.
„Un copil care își chinuiește constant părinții încă mai caută granițele de care are nevoie pentru a crește”, explică psihoterapeutul.
Prin urmare, comportamentul lui servește să te testeze. Și ești pe cale să-i oferi limitele de care are nevoie.
2 - Predarea recunoștinței
Gândește-te la când erai mic. Ți-ai petrecut timpul rugându-ți părinții să cumpere ceva? Nu, pentru că a fost inutil. Am apreciat mai mult puținul pe care îl aveam. Neavând totul imediat ai învățat stăpânirea de sine, răbdarea, așteptarea, generozitatea cu dăruirea și împărtășirea.
Copiii învață recunoștința atunci când nu sunt obișnuiți să obțină tot ce își doresc. În plus, este important să recâștigăm autoritatea. Părinții autoritari au așteptări clare și își pun limite puține, dar ferme. Nu își privează copiii de alte elemente la fel de importante, precum dragostea, respectul etc.
3 - Captați atenția prin acțiuni, nu prin cuvinte
Plecând de la aceste premise începem cu „terapia de șoc adevărată”. Ridicarea tonului sau amenințarea nu mai este de folos? Luați în considerare că a da prea multe avertismente nu numai că este inutil, dar îl poate determina pe copil să te asculte mai puțin. După cum explică Bromfield, „copiii tăi nu mai au nevoie de avertismente. [...] Acțiunile tale – nu cuvintele – vor face vorbirea și cea mai mare parte a muncii.”
Acum alegeți un gest grandios, neașteptat, izbitor și... de succes pentru a aborda comportamentul neadecvat al copilului.
De fiecare dată când vine acasă de la școală vrea să meargă la magazinul de jucării și după ce a luat ceea ce și-a dorit tot țipă să nu meargă la pediatru? În acest caz mergeți direct înapoi în magazin pentru a returna jocul pe care tocmai l-ați cumpărat.
Fără avertismente sau amenințări. Mai presus de toate, fără a ceda. Spune-i comerciantului că îl dai înapoi pentru că copilul a fost nepoliticos.
Un alt exemplu: îi place pizza, dar ridică iadul în pizzerie și deseori face furie în public? Spune-i că te duci la pizzeria lui preferată vinerea viitoare, iar dacă, în timp ce conduci acolo, începe să se poarte prost, întoarce-te fără să spui nimic și pleacă acasă. Dacă face o furie în timp ce așteaptă pizza, același lucru: ridică-te și mergi acasă cu el. Este interzis să aduceți pizza acasă.
Nu te teme că fermitatea ta poate dăuna copilului tău. Nu este așa.
Părinții de astăzi au mai puțin timp decât înainte. Dacă micuțul se poartă urât pentru a-ți atrage atenția (poate ești mereu cu capul în nori când ești cu el sau neatent? Poate obosit și îngrijorat?) soluția nu este doar să implementezi ceea ce s-a scris până acum, dar și pentru a te asigura că dedici spațiu și timp de calitate copilului tău.
Acum, partea cea mai dificilă: cum să te comporți atunci când crizele de furie ajung în mod flagrant în public și devin un spectacol tragic? Situațiile publice pot fi foarte grele. Deci, iată ce fac de obicei părinții în aceste cazuri:
- părinții încearcă să le prevină ori de câte ori este posibil. Dacă o ia razna când te duci la supermarket, ei nu îl iau pe copil.
- părinții încearcă să cedeze doar cât să oprească criza de furie, să scoată copilul din magazin, mutând teatrul la ei acasă.
Trucul potrivit psihologului este să începi să limitezi ieșirile dacă copilul face multe crize de furie. Nu este nevoie de mult. Spune-i copilului că nu va merge la magazine sau în parc până nu se comportă mai bine.
Următorul pas: organizați o ieșire publică plăcută, dar scurtă. Spune-i ce urmează să faci: "Suntem pe cale să mergem la farmacie. Poate te vei plictisi, vrei să aduci o carte?" și când stai la rând implică-l spunându-i: „E greu sa aștepti, nu?”. Când ieși din magazin, spune-i că i-ai observat efortul. Cu toate acestea, aveți grijă să nu lăudați sau recompensați rezultatul. Acasă, îi puteți mulțumi pentru rezultat. Apoi, pas cu pas, continuă cu micile ieșiri rapide.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...