”Dragă tată de fată, este în puterea ta să îți înveți fiica acest lucru”: Sfatul psihoterapeutului Lavinia Voicu
Creșterea copiilor este una dintre cele mai provocatoare și satisfăcătoare sarcini. Deși nu există o formulă magică pentru a fi un părinte perfect, există semne care indică faptul că faci o treabă bună în educarea și dezvoltarea lor. Iată opt dintre acestea:
Societatea modernă a dezvoltat o teamă neobișnuită de plictiseală. Umplem dormitoarele copiilor cu zeci de jucării, sau chiar ca să nu se plictisească prea mult, aprindem televizorul și le punem dispozitivele mobile în mână.
Este necesar să-i arăți copilului că plictiseala este plăcută. Lumea de cercetare a unui copil ar trebui să-i stimuleze imaginația, creativitatea și abilitățile fizice și sociale. Așa că uneori îi lași și lui să se plictisească.
Când creierul nu este sub presiunea influențelor externe, imaginația începe să funcționeze. Cu aceasta, copilul ar trebui să-și întărească abilitățile mentale, răbdarea și să se cunoască mai bine pe sine.
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels
Lăsați copilul să se rostogolească pe podea, să se murdărească, să fie din belșug în natură. Lasă-l să-și treacă mâinile prin noroi, să sară în bălți și să se rostogolească în iarbă. Acest lucru ar trebui să-i întărească sistemul imunitar și fericirea interioară. Nu numai că astfel de activități sunt extrem de interesante și distractive pentru copii, dar le vei permite și să exploreze și să învețe despre mediul natural din jurul lor, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării personalității lor.
Lectura copiilor este una dintre cele mai bune forme de predare. Este necesar să începeți să citiți copiilor de când sunt foarte mici și, mai ales, este necesar să vă asigurați că înțeleg ceea ce se citește. Cititul ar trebui să dezvolte imaginația copilului, abilitățile lingvistice și, în același timp, simțul conexiunii. Pe măsură ce citești, încearcă să-l auzi în roluri diferite. Așa va deveni cea mai atractivă și distractivă poveste. Cu toate acestea, fiți pregătit să citiți cartea lui preferată de mai multe ori.
Majoritatea părinților au experimentat deja că un copil creează ceva doar pentru o perioadă scurtă de timp, se răzgândește rapid și trece la un alt joc. Când un copil creează, se joacă singur, lăsați-l și nu-l limitați în timp. Copilul ar trebui să cunoască cât mai multe moduri creative, unde își va gândi și își va întări imaginația. Cu aceasta, ar trebui să câștige capacitatea de a se exprima mai bine.
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Dacă îi lași pe copilul tău să te îmbrace în combinația distractivă și nebună de a deveni pirat sau regină (și nu, nu este vremea carnavalului), te vei bucura alături de ei de ”spectacol”. Ca joc creativ ar trebui să-l ajute pe copil să-și dezvolte inteligența emoțională și să-și întărească stima de sine. Copilul este ceea ce este în lumea imaginară, așa că alăturați-vă cândva fără dureri de conștiință.
Copiilor le place adesea să studieze ceea ce fac adulții și doresc să fie incluși în activitățile lor zilnice. Ei sunt adesea mai interesați de astfel de acțiuni decât jucăriile. Gătitul împreună, curățenia și treburile casnice independente adecvate vârstei copilului ar trebui să dea senzația că toți membrii familiei lucrează împreună și cresc împreună.
Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels
Coboară la nivelul copilului, îmbrățișează, gâdilă, ascunde, urmărește, fă-te un indian dacă e nevoie. Jocul zilnic nu numai că te va lega, ci și te va face să te simți mai bine.
În timp ce multe mame își fac instinctiv griji și se tem că copilul lor va cădea și va fi rănit, ele nu fac nimic de ajutor făcând acest lucru. Cățăratul în copaci sau pe stânci ar trebui să-i ajute pe copii să învețe să rezolve problemele, să-și testeze abilitățile mentale și fizice, să învețe ce este munca în echipă, să folosească „bunul simț”, să ia propriile decizii și, prin urmare, să înțeleagă mai ușor care ar putea fi consecințele. După cum se spune, învățăm cel mai mult din propriile greșeli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Îi spunem copilului că...
Înjurăturile sunt, de obicei,...
”(...)Pe atunci, totul părea posibil.”
Îi spunem copilului că...
Plugușorul este una dintre cele mai vechi și iubite tradiții românești,...