82% dintre părinții români consideră că trebuie antibiotic dacă febra persistă mai multe de 3 zile la copil. Dr. Miron explică de ce aceste credințe populare sunt periculoase / VIDEO
Data publicării:
Medicul specialist pediatru Daniel Miron, reprezentant al Asociației „Din grijă pentru copii”, a vorbit în cadrul conferinței „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group, despre presiunea pe care o fac uneori părinții asupra doctorilor de a da antibiotice copiilor.

Dr. Daniel Miron a subliniat importanța rolului pe care îl joacă pediatria în consumul de antibiotice și impactul asupra dezvoltării rezistenței la aceste medicamente. Miron a evidențiat faptul că, în ciuda cunoștințelor generale privind caracterul viral al multor infecții respiratorii la copii, prescripțiile de antibiotice rămân frecvente.

„Pediatria, dar și înfrijirea populației pediatrice joacă un rol foarte important în consumul de antibiotice, de aici și dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Știm cu toții că o mare parte a copiilor experimentează într-un an numeroase episoade de viroze respiratorii și de aici prescripția de medicamente printre care și antibiotice. Deși știm cu toții că în mare parte aceste infecții sunt virale și părinții vin cumva și spun `cred că are o viroză respiratorie` și medicii clar știu teoria că acea infecție este virală, cu toate acestea există niște factori care duc la consumul acesta ridicat de antibiotice. 

Noi, medicii, suntem acum într-o perioadă a medicinei defensive și încercăm cumva să ne apărăm și noi de viitoare comentarii ale părinților. Vorbesc strict pe partea mea pediatrică! Părinții, deseori, dacă nu văd o îmbunătățire foarte bună a simptomatologiei copilului deja devin foarte vociferi și cumva nemulțumiți de medicina pe care am practicat-o. De aceea, medicii pediatri și medicii de familie care îngrijesc copiii duc o medicină defensivă. Uneori își doresc și liniște și zic: `ok, dăm acum un antibiotic, nu se întâmplă nimic în acest episod`, deși știm poate că este o boală virală, însă, puse cap la cap aceste prescripții de antibiotice, duc la creșterea ratei de rezistență”, a declarat medicul specialist pediatru Daniel Miron în cadrul conferinței organizată de DC Media Group.

Citește și Părinții preferă ”Dr. Google” în loc să consulte un medic? Opinia specialistului Mihai Craiu despre acest fenomen periculos

Dr. Daniel Miron: „Există și o serie de credințe populare”

3. 82% dintre... (82prc--dintre-parintii-romani-considera-ca-trebuie-antibiotic-daca-febra-persista-mai-multe-de-3-zile-la-copil--dr--miron-explica-de-ce-aceste-credinte-populare-sunt-periculoase--video-2_85315700.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @MART PRODUCTION 

În era informațională actuală, părinții sunt din ce în ce mai activi în mediul online, căutând soluții și informații despre sănătatea copiilor lor. Dr. Miron a subliniat importanța comunicării eficiente cu părinții în această eră digitală, unde informațiile pot fi la îndemână, dar și, uneori, contradictorii sau confuze. Folosind tehnologia și scorurile clinice, medicii pot construi un pod solid de înțelegere cu părinții. Cu ajutorul acestor instrumente, se pot explica mai bine deciziile medicale, evidențiind că acestea nu sunt subiective, ci fundamentate științific. Dr. Miron a subliniat că scorurile clinice de diagnostic, în combinație cu teste adecvate, oferă o bază solidă pentru deciziile terapeutice.

„Pe de altă parte, părinții trăiesc emoții legate de bolile copiilor lor, sunt din ce în ce mai activi în social media, caută pe internet și văd acolo tratament, vin uneori cu idei de analize pe care le vor la copiii lor. Cred că e nevoie de o comunicare cu părintele, noi folosim și scoruri clinice în comunicarea cu părinții. Toate aceste aplicații pe telefon ne pot ajuta să le explicăm părinților că decizia pe care noi o luăm în testare și în tratament nu este doar o decizie personală, că avem noi chef sau nu să tratăm sau să testăm copilul, ci vine pe baza unor dovezi științifice. Sunt scoruri clinice de diagnostic, pe lângă testele pe care le putem aplica, care ne pot ajuta foarte mult în decizia noastră terapeutică. Dar nu numai în decizia noastră terapeutică, ci ne ajută să justificăm decizia de a da sau nu tratament antibiotic unui copil. 

Există și o serie de credințe populare, aici e cumva specifică românilor. Într-un studiu pe care l-am efectuat alături de domnul profesor Mihai Craiu, 82% dintre părinți consideră necesară administrarea unui antibiotic dacă febra persistă mai multe de 3 zile. Adică, cumva, persistența febrei mai mult de 3 zile, chiar dacă li s-a spus că e o boală virală, chiar dacă li s-a explicat acest lucru, consideră deja nevoia de administrarea unui tratament antibiotic. Aceste credințe populare le-am observat încă de la începuturile mele în această specialitate a pediatriei, când am fost uimit de tratamentele la ore fixe cu antitermice. Antitermicele date la ore fixe pentru că trebuie date la 4 ore. În niciun ghid științific, în nicio recomandare internațională nu există administrarea unor medicamente antitermice la ore fixe. Și de aici se extrapolează către această nevoie de antibiotice și așa mai departe”, a mai spus reprezentantul Asociației „Din grijă pentru copii”

Vezi și Semnal de alarmă pentru părinți și cadrele didactice! Dr. Daciana Toma: „Copiii NU au nevoie să facă exsudat faringian și nazal la intrarea în colectivitate!”

Soluțiile oferite de dr. Daniel Miron

Dr. Miron a accentuat importanța unei comunicări mai intense, în special în domeniul pediatriei și al medicinii de familie, cu părinții. Pediatrul a evidențiat că o comunicare deschisă și educația medicală pot fi soluțiile pentru construirea unei încrederi mai puternice între medici și părinți, contribuind la o gestionare mai eficientă a tratamentelor și la prevenirea rezistenței la antibiotice.

„Cred că, printre alte soluții legislative care ar trebui luate, ar trebui să ne axăm pe de o parte pe comunicarea mai intensă cu pacienții, în special în domeniul pediatriei și medicinii de familie cu părinții pentru că este nevoie să le explicăm de ce luăm anumite decizii terapeutice. Aceste decizii terapeutice nu trebuie să se bazeze pe sintagme `eu cred că...` și `da, bănuiesc că...`. Ar trebui să ne ducem la scoruri clinice de diagnostic, la dovezi ale unor teste. Efectuarea acestor scoruri clinice trebuie să le facem de față cu pacientul, de față cu părintele. Sunt sigur că dacă această comunicare se face de mai multe ori, se justifică decizia decizia de a nu da antibiotic de mai multe ori, deja decizia va fi acceptată mai ușor de părinte. 

Pe de altă parte, vin și părinți care nu doresc tratament antibiotic deși în mod evident este nevoie de aceste tratamente. Este nevoie de comunicare și de educația aceasta medicală pentru că dacă noi aici comunicăm, discutăm și suntem puși mai la curent cu aceste informații pentru că am avut norocul de a lucra în această zonă, în anumite zone din țară accesul la informație este unul mai puțin facil. Chiar dacă este internet și ar fi ușor de accesat, este necesar să învețe să facă această accesare a informațiilor”, a conchis dr. Daniel Miron. 

Urmărește conferința „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group integral:

Youtube video image

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Tagurile articolului: antibiotice  antibiotice copii  daniel miron  parinti  pediatru 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel