A avea copii la 40 de ani: Avantajele de a fi părinte adult
Data publicării:
A avea copii la 40 de ani a fost cândva o excepție, aproape un miracol. Astăzi, comparativ cu acum 40 sau 100 de ani, multe lucruri s-au schimbat. A deveni părinți la vârsta adultă este acum foarte obișnuit și nu ar mai trebui să provoace prea multe surprize.

A avea copii la 40 de ani reprezintă în primul rând una dintre nenumăratele ocazii din viață în care probabil că te vei confrunta cu stereotipuri și prejudecăți pe care credeam că le-am lăsat pe umerii bunicilor sau străbunicilor.

A avea primii copii după vârsta de 40 de ani înseamnă adesea să fii mult mai conștient de dorința ta de paternitate sau de maternitate, adesea reflectată și dezbătută în cadrul cuplului. De asemenea ești mai conștient de dificultățile pe care trebuie să le înfrunți și să le depășești la un anumit moment.

Aceștia sunt părinți de multe ori deja bine informați cu privire la utilitatea cursurilor prenatale, la liniile directoare moderne pentru alăptare, la cele mai bune teorii educaționale și la dificultățile de reconciliere a familiei cu munca.

În plus, o parte din acești proaspeți părinți reușesc să conceapă după multe dificultăți economice sau medicale care i-au forțat să aștepte mulți ani. Sunt părinți care investesc mult în planul lor parental și în viitorul copilului lor.

2. -imagine fara descriere- (pexels-emma-bauso-2253879_77658300.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Emma Bauso

Ce spun experții

Experții au ajuns la concluzia că există foarte multe avantaje pentru copiii care au părinți în vârstă. Spre exemplu, cercetările au arătat că vârsta unui părinte are efecte asupra inteligenței cognitive a celor mici. În cazul unui cuplu în care tatăl era trecut de vârsta de 50 de ani, s-a constatat că a existat riscul ca cel mic să ia note mici și să nu dea randament la școală.

Pe de altă parte, un copil născut de o mamă mai în vârstă are mai multe șanse să se dezvolte din punct de vedere intelectual și să obțină o performanță educațională mai bună. O mamă cu experiență în viață și cu succes în carieră poate contribui la stimulararea intelectuală a copilului într-un mod pozitiv, în timp ce IQ-ul scăzut s-a dovedit a fi un posibil rezultat al mutațiilor genetice care apar la bărbații vârstnici.

Vârsta părinților poate avea efect asupra bunăstării fizice a unui copil

Vârsta înaintată a părinților poate fi un factor al apariției mutațiilor genetice în cazul copilului, precum nașterile premature sau alte afecțiuni. Totodată, s-au descoperit rezultate similare și în cazul tinerelor mame, cu vârste de sub 25 de ani.

Un alt studiu contrazice aceste concluzii, deoarece experții medicali au descoperit faptul că, dacă mama are o vârstă mai înaintată, copilul are mai puține șanse se se îmbolnăvească pe parcursul vieții. Conform unei alte cercetări, copiii cu părinți în vârstă duc o viață mai lungă datorită unor mutații genetice care protejează ADN-ul și care poate fi transmisă și generațiilor viitoare. 

3. -imagine fara descriere- (pexels-vidal-balielo-jr-1682497-1_50459000.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Vidal Balileo

Un alt aspect important este faptul că cei care au părinți în vârstă se confruntă deseori cu teama că îl vor pierde timpuriu pe unul dintre ei. Atunci când o persoană aduce pe lume un copil la peste 40 sau 50 de ani, există mai multe șanse ca cel mic să sufere pierderea părintească la o vârstă fragedă, ceea ce îi poate afecta sănătatea mintală. În pofida acestui lucru, experții sunt de părere că părinții în vârstă le garantează mai multă stabilitate copiilor decât cei tineri și, prin urmare, le oferă un confort emoțional.

Studiile mai sus menționate prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje și este important de menționat că nu sunt aplicabile pentru toată lumea. Cel mai bun moment pentru a deveni părinte este atunci când ești pregătit și când îți dorești cu adevărat să îți întemeiezi o familie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel