A avea un copil nedorit: Cum să depășești și să faci față situației
Data actualizării:
Data publicării:
Când maternitatea este nedorită, este trăită cu angoasă și frustrare. Mai mult, dezvoltarea emoțională a copilului nedorit poate fi grav afectată. 

Pentru unele femei, maternitatea este un cadou. Și acestea, fără îndoială, sunt cele mai bune condiții în care un copil poate crește.

Dar ce se întâmplă atunci când femeia care rămâne însărcinată nu vrea să fie mamă, ce se întâmplă dacă nu are în acel moment mijloacele economice sau resursele emoționale pentru a se ocupa de o altă viață? Când se naște un copil nedorit, consecințele atât pentru mamă, cât și pentru copil pot fi grave.

Consecințele nașterii unui copil nedorit

O sarcină neplanificată este, în general, trăită ca un eveniment stresant sau o responsabilitate impusă pe care nu dorim sau nu ne putem asuma. Și, din același motiv, din primul moment poate genera niveluri ridicate de anxietate la femei.

În unele cazuri, după ce reflectați și cântăriți situația, obțineți o percepție diferită, mai flexibilă și pozitivă despre aceasta. Totuși, atunci când această evoluție nu are loc, a avea un copil nedorit poate avea consecințe emoționale semnificative pentru părinți.

În primul rând, există un risc crescut ca femeile să dezvolte depresie în timpul sarcinii sau după naștere, inclusiv ideea suicidară.

Cum să depășești și să faci față situației

A avea un copil nedorit este probabil una dintre cele mai mari provocări cu care te vei confrunta în viața ta. Cu toate acestea, în lumina posibilelor consecințe negative, este important să luați măsuri pentru a încerca să minimizați impactul.

Câteva sfaturi pentru a depăși momentul: 

- Acceptă realitatea situației, fără să te judeci sau să te pedepsești. Vinovația provoacă doar suferință și nu ne îndeamnă să acționăm.

- Dacă ați decis să vă duceți sarcina la termen și să vă creșteți copilul, este important să căutați ajutor. S-ar putea să găsești maternitatea stresantă și s-ar putea să-ți fie dificil să te relaționezi emoțional cu copilul. Consultarea unui psiholog perinatal te poate ajuta foarte mult în aceste aspecte.

- Coaching-ul profesional vă poate învăța, de asemenea, cum să vă reglați emoțiile, să vă schimbați perspectiva și să găsiți strategii de coping care vă permit să vă simțiți mai mulțumiți de situația dvs. și să ofere un mediu mai bun de creștere pentru copilul dumneavoastră.

- Acceptă realitatea și caută sprijin. Acceptarea realității tale îți va permite să o gestionezi și să-ți îmbunătățești satisfacția și bunăstarea emoțională. În plus, în acest fel vei evita multiple probleme de dezvoltare psihologică pentru copilul tău care i-ar putea dăuna serios pe viitor. Prin urmare, de dragul ambilor, căutați resursele de asistență de care aveți nevoie.

Vei iubi cu siguranță copilul nedorit

A iubi un copil deschide locuri necunoscute în inimă. Există locuri ale inimii care evoluează doar prin anumite experiențe. Ceva crește, ne schimbă și ne îmbogățește în toate sensurile atunci când devenim părinți. Este ca un mușchi psihic care ne face mai puternici, permițându-ne să apreciem viața prin acea privire pe care o iubești atât de mult: a copilului tău.

Fiecare experiență pe care o vei trăi alături de copilul tău va fi un dar care te va face mai puternică, mai demnă și îți va aduce un plus de „înțelepciune”. Stima ta de sine va fi la un nivel atât de ridicat încât nu te-ai simțit niciodată atât de bine, împlinită, fericită și pregătită să-i oferi în continuare copilului tău tot ce merită atât de mult. Vei avea în cea mai bună motivație pentru a reuși, pentru a rupe bariere și a înlătura orice obstacol. Vei fi cu siguranță o mamă bună, o super-femeie!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  mama  maternitate  sarcina nedorita 

Articole similare


Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel