Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce
Data publicării:
Există numeroase modalități prin care poți contribui la învățarea și dezvoltarea copilului, dar un psiholog educațional de renume susține că există un aspect simplu care este „intrinsec valoros” în promovarea abilităților fundamentale.

Dan O’Hare, fondatorul Edpsy, o comunitate online dedicată psihologilor educaționali, a declarat pentru CNBC că specialiștii din domeniu discută tot mai mult despre importanța jocului pentru învățarea și dezvoltarea copiilor.

O’Hare a menționat că jocul a fost adesea considerat un „mijloc pentru un scop”– de exemplu, pentru a demonstra abilitățile sociale ale unui copil. Cu toate acestea, el a adăugat că jocul este „valoros în sine” atunci când este practicat într-o formă nestructurată.

Jocul nestructurat „dirijat sau condus de copii” este esențial, deoarece le permite celor mici să-și dezvolte propria imaginație, a explicat el.

O’Hare a subliniat: „Există adesea ideea că există o modalitate corectă de a te juca, care, de obicei, implică jocul de grup, cooperarea cu alți copii. Totuși, pentru a ajunge la acest stadiu, sunt necesare destul de multe abilități. În realitate, este perfect normal ca cei mici să se joace singuri sau în paralel cu alți copii”.

Citește și Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Importanța jocului independent

SURSA FOTO: freepik.com @bairachnyi

El a evidențiat importanța jocului independent în dezvoltarea unor abilități precum cele motorii, dar și în deprinderea abilităților de negociere și gestionare a conflictelor.

Chiar și „jocurile dure”, pe care părinții tind să le oprească rapid, pot contribui la dezvoltarea copilului, oferindu-i posibilitatea să învețe „cum să-și gestioneze corpul, forța, echilibrul și riscurile”, a precizat O’Hare.

O’Hare a făcut referire la un studiu publicat în 2019 de Institutul de Educație al University College din Londra, care a arătat că elevii cu vârste între 5 și 7 ani beneficiază de pauze cu 45 de minute mai scurte decât copiii în 1995. Studiul a concluzionat că reducerea pauzelor școlare în Anglia ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor.

Vezi și „Nicio moștenire nu este atât de prețioasă precum asta!” Lecția inspirată de la Shakespeare pentru părinții care doresc să formeze caractere puternice

Importanța plictiselii

SURSA FOTO: freepik.com @user20119892

O’Hare susține, de asemenea, că părinții nu ar trebui să încerce să umple tot timpul copiilor cu activități.

„A avea timp liber, în care apare plictiseala, este de fapt benefic pentru copii, deoarece îi ajută să învețe să se distreze, să fie creativi și să găsească soluții la diverse probleme”, a explicat el.

Acest lucru se datorează faptului că studiile au asociat plictiseala cu o creștere a creativității. De exemplu, un studiu publicat în 2013 de cercetători de la Universitatea Central Lancashire a sugerat că efectuarea unei activități monotone ar putea ajuta o persoană să găsească soluții mai creative la o problemă, deoarece mintea are astfel ocazia să rătăcească liber.

O’Hare a explicat că, deși părinții se pot simți adesea obligați să umple timpul copilului cu activități, el nu susține renunțarea la activitățile extracurriculare, dar subliniază că „autoreglarea” poate fi benefică pentru dezvoltarea anumitor abilități.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel